Uspjelo liječenje životinja matičnim ćelijama

Uspješne priče o liječenju životinja naučnicima daju nadu da će se metode ćelijske terapije moći primjeniti i kod ljudi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 13:04h

"Mi smo ih izdvojili, koncentrisali, isprali ih i istim ih redoslijedom primijenili. Ubrizgate ih u srce ili koljena, gdje god da je potrebno", izjavio je Dr. Ekard Alt za televizijsku stanicu KTRK-TV u Hjustonu, dio "ABC News"-a, nakon tretmana koji je korišten na azijskoj svinji s artritisom u zoološkom vrtu u Hjustonu.

Dr. Alt radi za "Ingeron", kompaniju iz Hjustona koja je pionir u razvoju novog metoda ćelijske terapije. Metode liječenja ove kompanije su spasile do sada vijetnamsku svinju, bengalskog tigra i jednog zlatnog retrivera.

Remli, vijetnamska svinja koja je ljubimac posjetilaca u zoološkom vrtu u Hjustonu, patila je od teškog artritisa dok nije bila podvrgnuta tretmanu matičnim ćelijama. Četiri sedmice kasnije, svinja je ponovno povratila većinu pokretljivosti koju je izgubila.

"Ona jako dobro hoda", rekao je Loren Hauvard, veterinar u zoološkom vrtu. "Jako smo sretni njenim napretkom".

U Meksiku je Ingeron s matičnim ćelijama spasio bengalskog tigra od eutanazije. Tigar je bio ozlijeđen tokom uragana. Njegova pokretljivost bila je tako loša, da je doslovno puzio kao foka, navodi KTRK TV. "On je sada sjajno. Trči okolo i uživa u životu", rekao je Dr. Alt.

Uspješne priče o liječenju životinja naučnicima daju nadu da će se metode ćelijske terapije moći primjeniti i kod ljudi.

Njemački naučnici planiraju da počnu istraživanje na ljudima u januaru, koristeći isti postupak za osobe s osteoartritisom koljena, kao i za rane i kosti koje ne zarastaju, navodi ABC News.

Bonus video: