U ZIKS-u za dvije godine čak pet slučajeva smrti pritvorenika i osuđenika

Osim slučajeva smrti spuški zatvor u proteklih nekoliko godina često su potresale i afere zbog torture zatvornika
58 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2011. 09:41h

Dok se čeka izvještaj tužilaštva o okolnostima smrti Pljevljaka Milivoja Terzića (27), koji je prošlog ponedjeljka pronađen obješen u pritvorskoj sobi Istražnog zatvora u Spužu, čini se da je u toj veoma važnoj ustanovi u protekle dvije godine bilo dosta sumnjivih slučajeva smrti.

Pritvorenik iz Pljevalja, koji se od kraja avgusta nalazio u pritvoru zbog sumnje da je od majke Darka i Duška Šarića, na prevaru uzeo oko 300.000 eura, trebalo je u ponedjeljak da se pojavi na suđenju. Upravo taj razlog, preuranjene izjave direktora ZIKS-a o mogućem razlogu smrti, ali i dvojna istraga obducenata podgrijavaju sumnju da se u tom slučaju možda nešto zataškava.

Da li se Terzić objesio ili ga je neko usmrtio u pritvorskoj sobi znaće se polovinom naredne sedmice, ali porodica Terzića smatra da “očito neko nije želio da čuje pravu istinu na suđenju i da se zato ovako završio njegov život"... Prva obdukcija koju je uradio doc. dr Miodrag Šoć, navodno, pokazala je da je Milivoje ugušen, zbog čega je tužilac Veljko Rutović zatražio mišljenje i dr Dragane Čukić, koja je isključila mogućnost da se mladić ipak objesio.

Upravo ove njegove preuranjene izjave, kako tvrde izvori “Vijesti” iz Vlade naljutili su premijera Igora Lukšića

Direktor ZIKS-a Milan Radović nekoliko sati nakon što je nađeno tijelo, ali i narednog dana pred mnogobrojnim novinarima tvrdio je da nema nikakvih indicija da je riječ o ubistvu. Upravo ove njegove preuranjene izjave, kako tvrde izvori “Vijesti” iz Vlade naljutili su premijera Igora Lukšića, koji je, navodno, već spremio smjenu Radoviću.

Pet smrti za dvije godine

A razloga za mnoge promjene u ZIKS-u ima na pretek, jer bez obzira na konačan obdukcioni nalaz smrti Milivoja Terzića, čini se da je bezbjednost u spuškom zatvoru već ranije dovedena u pitanje, jer je slučaj pritvorenika iz Pljevalja čak peta smrt iza “rešetaka” u protekle dvije godine.

Dvije sedmice prije Terzićeve smrti u zatvorskoj sobi KPD-a u Spužu, gdje je prije godinu primljen na izdržavanje petogodišnje kazne, preminuo je dr Mladen Ivanišević (50) iz Tivta.

Iz ZIKS-a, “Vijestima” je tada saopšteno da je Ivaniševiću pozlilo oko 16.10 časova dok je boravio u svojoj sobi, nakon čega su osuđena lica smještena u istoj sobi obavijestila dežurnu službu. U 16.20 časova Ivanišević je bez znakova života doveden u KC, gdje je nešto kasnije proglašena njegova smrt.

Zvanično još nije saopšteno koji je uzrok smrti Ivaniševića, ali je ono što je gore su podaci o njegovim vapajima dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu. Ivanišević se žalio na torturu drugih osuđenika, a nakon njegove smrti neki od zatvorenika, sa kojima je doktor iz Tivta robijao, tvrdili su da je nekoliko dana pred smrt bio u samici.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: