Izložba slika Voja Stanića u Pljevljima

Stanić je ovogodišnji dobitnik nagrade “Diatreta”, koju umjetnički savjet Umjetničke galerije “Vitomir Srbljanović“ iz Pljevalja dodjeljuje svake četvrte godine
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 17:13h

Izložba velikog crnogorskog slikara Voja Stanića, otvorena je u u izložbenom prostoru Sportske dvorane Ada u Pljevljima. Autor postavke zbog spriječenosti nije prisustvovao otvaranju izložbe, a odstustvo Stanića nadomjestila je kvalitetna postavka njegovih radova.

Stanić je prisutan na slikarskoj pozornici neprekidno već 60 godina. Izlagao je na preko 40 samostalnih i preko 150 kolektivnih izložbi na prostoru bivše nam države i inostranstvu.

"Moram priznati da sam u radovima ovog autora odavno prepoznao slikara sjajne stvaralačke potencije.

Šta god da kažemo o Stanićevom opusu biće to izvjesno osiromašenje postignutih domašaja jer teško je proniknuti u sve aspekte kojim je njegovo slikarstvo prožeto zapravo u složene oglede koje ga čine onakvim kakvo jeste.

Jednom riječju nije lako prozrijeti one latentne fenomenološke konstante koje njegove djelo čine jedinstvenim i neponovljivim", rekao je istoričar umjetnosti Zdravko Vučinić.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Opštine dr. Miloje Pupović istakao je da pljevaljska publika ima priliku da prisustvuje otvaranju izložbe najvećeg crnogorskog živog slikara, koji je stekao svoje mjesto među velikanima kao što su Petar Lubarda, Milo Milunović, Dado Đurić i Aleksandar Prijić.

"Osjećajući odgovornost šta da u ovom trenutku pred vama izgovorim o živom klasiku i njegovom djelu, prije par dana sam pozvao mog prijatelja iz Herceg Novog koji ima priliku da se sretne i posjedi sa Vojom Stanićem.

Rekao mi je nevjerovatan tip, genije, dobar čovjek, nikada se ni skim nije posvađao, a veoma čvrst u stavovima, druželjubiv najjednostavniji, prijatelj svih ljudi, prijatelj običnih malih ljudi, ne mogu ga opčiniti i prevariti nikakvi ljudi i od poze i elite. Ličnost od najvećeg mogućeg integriteta", rekao je Pupović.

On je kazao da su slike Stanića „svojevrsna hronika malog mjesta na obali o apsurdnim situacijama, u kojima se prepoznaju naivna radoznalost, humorno-voajerski pogled, ljubav, žudnja, usamljenost, zablude, anegdotsko-satirična priča o ljudima“.

Stanić je, inače, ovogodišnji dobitnik nagrade “Diatreta”, koju umjetnički savjet Umjetničke galerije “Vitomir Srbljanović“ iz Pljevalja dodjeljuje svake četvrte godine.

Umjetnički savjet Galerije, kojem predsjedava Zdravko Vučinić, bio je jednoglasan u ocjeni da je Vojo Stanić svojim ukupnim umjetničkim stvaralaštvom kao i pedagoškim radom obilježio jedan izuzetno značajan i dug period u likovnoj umjetnosti na južnoslovenskom prostoru i dodijelio mu likovnu nagradu “Diatreta“.

Bonus video: