Otvorena 7. samostalna izložba Boška Odalovića u Podgorici

Izložba će biti otvorena dvije nedjelje, a svi posjetioci su na otvaranju dobili i primjerak Odalovićeve knjige poezije “Granica južnog vjetra”
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 16:14h

Sedma samostalna izložba slikara Boška Odalovića otvorena je u petak u galeriji “Art” u organizaciji JU ”Muzeji i galerije” i Akademije za alternativnu kulturu Podgorice.

Odalović je slikar velike nade i vjere u moć čovjeka–graditelja, rekao je na otvaranju izložbe Zuvdija Hodžić.

"Odalovićevo slikarstvo je oda stvaralačkom duhu, čovjekovoj moći i umijeću da gradi, njegovoj čežnji za ljepotom. To potvrđuju simboli, ljudsko mnoštvo, grupe i pojedinci uvijek zaokupljeni zajedničkom rabotom, gradnjom ili obnovom nekog objekta, hrama, kuće ili nečeg opšteg korisnog. Nijesu to nagi robovi, već pripadnici demosa, graditelji partenona, piramida, vavilonskih kula, koloseuma, akvadukta, sudionici u velikom poduhvatu, svjesni svoje prolaznosti i trajnosti zajedničkog djela", rekao je Hodžić.

On smatra da je Herodot inspirisao Odalovića da zaokruži svoju viziju svijeta, pređe granice južnog vjetra i zaputi se za svojim “zlatnim runom”, s nadom da će traganje trajati koliko i život.

"Smisao umjetnosti nije u nalaženju nego stvaranju, u tajnovitosti, a ne u otkrivanju tajni"

"Smisao umjetnosti nije u nalaženju nego stvaranju, u tajnovitosti, a ne u otkrivanju tajni. Otuda i Odalovićevo vraćanje rodnom Grahovu, stvarnom i imaginarnom, njegovoj “skamenjenoj vječnosti”, kućištima, “agorama” ograđenim prirodnim megalitima, kamenu po kome sunčeve zrake trepere kao po vodi, zornjača boji brda i planine srebrnastom izmaglicom i drhtavom prozračnošću. Svaki dodir svjetlosti i kamena daje drugačiju sliku. Iza bjeline je boja, iza tišine zvuk promuklih zvona crkvice na Grahovcu, iza suhomeđe nije praznina već prostor produbljen i proširen u nedogled", kazao je Hodžić i dodao da Odalović umijećem svojstvenim starim majstorima iz prepoznatljivog grahovskog miljea, vodi nas u svijet daleki i bliski, slikarskom alhemijom postižući da ovovremeno postane mitsko, mitsko ovovremeno, a zajedno, svevremeno.

Antička Grčka kao inspiracija

Boško Odalović je kazao da mu je inspiracija bila antička Grčka i vrijeme od kojeg ni mi nijesmo mnogo odmakli.

"Kako sam pratio Herodota i mislio da u tom vremenu vlada primitivizam, mislio sam da ćemo mi da napredujemo, ali vidio sam da je to bilo u stvari jako dobro vrijeme i da nijesmo mnogo odmakli od njega", objašnjava Odalović.

Ne pokušava da definiše svoje slike

Slikar kaže da se ne sjeća kad je posljednji put izlagao pred podgoričkom publikom, te da ne pokušava da definiše svoje slike.

"Stalno imam taj kompleks da to što slikam nije dobro, nije dovoljno, da bi trebalo više i tako prođe vrijeme između izložbi. Nemam definicije o slikama, jer čim počnem da definišem, ja izgubim kontrolu nad slikom, već onda uđem u svijet koji ni sam ne umijem da definišem. Tada probam da definišem bojom ili crtežom", rekao je Odalović.

Izložba će biti otvorena dvije nedjelje, a svi posjetioci su na otvaranju dobili i primjerak Odalovićeve knjige poezije “Granica južnog vjetra”.

Bonus video: