putovanje trudnica

Do željene destinacije uz konsultaciju sa ginekologom

Putovanje avionom ne predstavlja rizik za zdrave trudnice do 36. nedjelje drugog stanja
179 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 10:40h

Trudnice koje žele da putuju često strahuju od eventualnih posljedica po trudnoću i plod i imaju mnogo pitanja: Da li smijem da putujem avionom, da li to povećava rizik od abortusa i prijevremenog porođaja, šta sa zamornim sjedjenjem, da li da vežem pojas dok putujem, na koje destinacije smijem da se odlučim, šta treba uraditi prije leta?

Pimarijus dr Izet Bralić kaže da let avionom ne predstavlja nikakav rizik za normalnu trudnoću, već je najkomforniji način da se preveze do željene destinacije.

"Trudnicu ne treba smatrati “fiziološkom zatvorenicom“. Putovanje avionom vrlo je praktično i za buduće majke najudobnije i najbrže putovanje. Tokom čitave trudnoće možete da putujete bez problema uz konsultaciju sa vašim ginekologom. Ali, želja trudnice da putuje i potvrda ljekara nijesu dovoljni, jer sve avio-kompanije u svijetu imaju svoja pravila letjenja za trudnice", rekao je dr Bralić.

On preporučuje da se trudnice pred put dobro naspavaju, posavjetuju sa ginekologom, a prije leta provjere krvni pritisak, krvnu sliku, šećer u krvi.

Sat, dva prije polijetanja, treba pojesti lagan obrok.

Preporučuje se pijenje dosta tečnosti, a izbjegavanje kafe i čaja prije i poslije leta

Preporučuje se pijenje dosta tečnosti, a izbjegavanje kafe i čaja prije i poslije leta.

Trudnice koje imaju „jutarnje mučnine“ mogu nazvati kompaniju 24 sata prije leta i zahtijevati poseban obrok.

Dr Bralić smatra da je najbolje sjediti u prednjem dijelu kabine gdje je najveća koncentracija kiseonika u vazduhu.

Ako tokom letjenja žena osjeća mučninu, najbolje je da sjedne blizu krila jer taj dio aviona trpi najmanja pomjeranja.

"Pri polijetanju će doći do pada pritiska u kabini. Nagli pad pritiska svu tečnost u tijelu potiskuje gore što će ubrzati puls i povisiti krvni pritisak, pa trudnica može imati manjih poteškoća sa disanjem. Kratkotrajna glavobolja i osjećaj smanjene svijesti su rezultat skoka pritiska i hipoksije. Sa rastom visine pritisak vazduha opada kao i koncentracija kiseonika u njemu, što nekada može izazvati pojavu simptoma visinske bolesti glavobolju, nesanicu, umor i opštu slabost, povećanje žeđi, mučninu, gubitak apetita, vrtoglavicu. Ne treba da paničite, jer su ove tegobe prolaznog karaktera. Trudnice koje imaju potrebe za dodatnim kiseonikom mogu ga dobiti u avionu tokom leta", kaže dr Bralić.

Pojas da ide ispod stomaka

On preporučuje da se trudnice tokom leta povremeno kreću, piju dosta tečnosti, a povoljno je i da na svakih sat vremena u nos ubrizgaju sprej fiziološkog rastvora koji se bez recepta može kupiti u apotekama, jer se u avionu isušuje sluznica usta i nosa.

"Prilikom vezivanja pojasa trudnica treba da vodi računa da ne ide preko stomaka i da ne pritiska matericu. Pojas treba da ide ispod stomaka, tj. preko gornjeg dijela butina, ali ukoliko ima bilo kakav problem ili nedoumicu oko toga kako da pravilno zaveže sigurnosni pojas, osoblje aviona će pomoći", preporučuje dr Bralić.

Tokom putovanja najbolje je obući prijatnu i slojevitu odjeću, zbog temperaturnih promjena.

Obuća treba da bude udobna, ravne cipele, sandale, patike i dovoljno široke u slučaju da noge počnu da otiču.

Bez dužeg putovanja u prvom tromjesečju

Ako trudnica ima teži oblik anemije, ili je ranije imala probleme sa zgrušavanjem krvi, ako je dijagnostikovana insuficijencija posteljice, nisko usađena posteljica, slabost grlića materice, prethodni prijevremeni porođaji, trudnica-dijebetičar sa insulinskom pumpom, postoji opasnost da se teže i sporije adaptira na atmosferu (temperaturne promjene, pritisak, manja vlažnost vazduha...) u avionu.

U tim specifičnim slučajevima bolje je izbjegavati ovaj vid prevoza. U prvom tromjesečju, do navršene 13. nedjelje pad pritiska u avionu ima najveći negativni uticaj na plod i ne preporučuje se duže putovanje. Drugo tromjesečje, do navršene 27. nedjelje, najbezbjednije je za putovanje avionom.

Kumstvo nakon porođaja u avionu

Dr Bralić podsjeća da ne treba zaboraviti ni fotoaparat ili kameru da bi jednog dana mogli da pokažete svom djetetu kako je izgledao njegov prvi let. A ako se tokom njega dogodi i porođaj, ni to, smatra Bralić, nije strašno.

Jedini porođaj u bivšoj Jugoslaviji desio se 13. februara 1978. godine u “boingu 707“ na letu za Sidnej

"Jedini porođaj u bivšoj Jugoslaviji desio se 13. februara 1978. godine u “boingu 707“ na letu za Sidnej. Marija Tadej je dobila porođajne bolove, prostor oko nje je ograđen i sterilisan, a ulogu babice preuzeo je stjuard Radoje Rakočević. Taj prisebni mladić je kasnije na zahtjev roditelja postao i kum zdravom dječaku. Događaj su zabilježili svi svjetski mediji", rekao je Bralić.

Povratni let prije 36. nedjelje

Prema ACOG (The American College of Obstetricians and Gynecologists) zdrave trudnice sa jednostrukom trudnoćom mogu bezbjedno letjeti do 36. nedjelje trudnoće. To u slučaju normalne, nekomplikovane trudnoće dozvoljavaju i evropske kompanije.

"U slučajevima komplikovane trudnoće (blizanci, šećerna bolest, povišeni krvni pritisak, tromboza, nisko usađena posteljica), prevoz avionom dozvoljava se do 32. nedjelje. Poslije 36. nedjelje, trudnicama je zabranjeno letjenje avionom. Naročito morate da obratite pažnju da vam povratni let takođe bude prije 36. nedjelje, jer vam aviokompanija neće omogućiti povratak", istakao je ginekolog Bralić.

Potvrda ljekara neophodna

Po pravilima “Montenegro erlajnza”, do 28. nedjelje trudnoće možete nesmetano putovati.

Od 28, a najviše do navršenih 35 nedjelja potrebna je potvrda ginekologa koja ne smije biti starija od sedam dana, mora sadržati datum zadnje menstruacije, trenutno stanje trudnoće, predviđeni datum porođaja, krvnu grupu i RhD faktor.

"Pored te potvrde neophodno je ponijeti polisu osiguranja koja pokriva troškove liječenja i eventualnog porođaja. Trudnice koje očekuju porođaj u roku od sedam dana ili su rodile prije manje od sedam dana, ne mogu putovati avionom. Trudnicama se, takođe, ne dozvoljavaju transferni letovi gde je vrijeme čekanja na naredni let duže od 4 sata", rekao je Bralić.

Po pravilima “Montenegro erlajnza”, do 28. nedjelje trudnoće možete nesmetano putovati

Neophodno je da trudnica obavijesti aviokompaniju o trudnoći još prilikom rezervacije mjesta za let ili pri kupovini karte. Radnik na šalteru dužan je da u rezervaciji trudnice (PNR) evidentira trudnoću “starosti” od 28. do 36. nedjelje.

"Posle 36. nedjelje nijedna kompanija neće rizikovati prevoz trudnice i eventualni porođaj, jer pored rizika za nju i bebu, preuzimaju odgovornost za uznemiravanje drugih putnika. Statistika pokazuje da se u avionima “Britiš ervejza“, godišnje desi u prosjeku jedan porođaj", rekao je Bralić.