Agencije za atomsku energiju prekorila Iran zbog nuklearnih aktivnosti

Smatra se da bi široka podrška rezoluciji, uključujući glasove sila u usponu – Indije, Brazila i Južne Afrike – mogla zabrinuti Iran
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 21:10h

Odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prekorio je Iran zbog pojačanih sumnji da pokušava da proizvede atomske bombe. Teheran je, međutim, saopštio da će takav potez samo pojačati odlučnost Irana da nastavi osjetljive aktivnosti.

"Iran neće pokleknuti pod pritiskom", poručio je Ali Asgar Soltanije, izaslanik Irana pri IAEA.

Kao znak pogoršavanja odnosa sa agencijom UN, on je rekao da će Iran sljedeće sedmice bojkotovati rijedak sastanak o nuklearnoj energiji za zemlje Bliskog istoka, čiji je domaćin IAEA, prenijela je agencija Rojters.

Odbor IAEA, koji čine predstavnici 35 zemalja, usvojio je jasnom većinom rezoluciju kojom se izražava "porast zabrinutosti" zbog nuklearnog programa Irana, čime je nastavljen pritisak na Teheran poslije izvještaja UN u kome se navodi da Iran po svemu sudeći radi na stvaranju atomske bombe.

Šest sila koje predvode diplomatsku akciju oko Irana sastavile su rezoluciju na intenzivnim pregovorima i podnijele je odboru IAEA, sastavljenog od industrijalizovanih i zemalja u razvoju

Međutim, dokument – usvojen sa 32 glasa, pri čemu su protiv glasali samo Kuba i Ekvador – ne sadrži bilo kakve konkretne kaznene mjere, što je rezultat protivljenja Rusije i Kine da se Iran satjera u ćošak. Indonezija je bila uzdržana.

Protivljenje Moskve i Pekinga dodatnom kažnjavanju Irana, velikog proizvođača nafte, jasno pokazuje da će zapadne zemlje morati samostalno da djeluju ukoliko žele da pojačaju sankcije toj zemlji, piše Rojters.

To će vjerovatno razočarati Izrael, koji nije isključio vojnu akciju protiv svog vječitog neprijatelja ukoliko se diplomatskim sredstvima ne zaustavi nuklearni program koji jevrejska država doživljava kao egzistencijalnu prijetnju.

Šest sila koje predvode diplomatsku akciju oko Irana – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Njemačka – ove nedjelje su sastavile rezoluciju na intenzivnim pregovorima i podnijele je odboru IAEA, sastavljenog od industrijalizovanih i zemalja u razvoju.

Smatra se da bi široka podrška rezoluciji, uključujući glasove sila u usponu – Indije, Brazila i Južne Afrike – mogla zabrinuti Iran.

Bonus video: