Nikola Kojo: Sljedeće godine spremam svoj prvi igrani film

Neću naravno prestati da se bavim glumom, jer poslije 32 godine u tome, a ja imam 44, malo bi bilo glupo da to radim. To je moj život, veći dio života sam proveo u tom poslu
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 17:50h

Poznati srpski glumac Nikola Kojo nedavno je posjetio Podgoricu kako bi prisustvovao premijeri novog filma Srđana Dragojevića “Parada”, u kojem igra glavnu ulogu. Između naleta novinara i brojnih fanova koji su željeli da se slikaju i popričaju sa njim, Kojo je izdvojio nekoliko minuta kako bi za “Vijesti” iznio svoje stavove o održavanju Parade ponosa, političarima, filmovima koji mijenjaju svijest ljudi, a otkrio je i da će se uskoro predstaviti kao režiser.

Kakav je tvoj stav o organizovanju Parade ponosa i uopšte odnosu građana iz ex-YU republika prema LGBT populaciji?

"Sigurno da ne igram u ovom filmu samo zbog novca, već mi je i tema prijala. Na to ne gledam kao na borbu protiv homofobije, nego generalno protiv bilo koje vrste nasilja. I zato mi se ovaj scenario dopao, zato sam ovaj film radio i zato mislim da svako ima pravo da se šeta slobodno ovom planetom. Crne brade ili rijetke kose, ljevoruki, dugokosi, homoseksualci, heteroseksualci, svi imaju pravo da šetaju slobodno. I apsolutno stojim iza tog stava".Da li smatraš, ipak, da se poklanja previše pažnje tom pitanju u trenutku dok se Srbija, Hrvatska i Crna Gora bore i sa mnogim drugim problemima kao što su ekonomska situacija, borba protiv korupcije...?

"Da. Mislim da malo više političari podgrijavaju tu vatru ne bi li skrenuli ljudima pažnju sa njihovog socijalnog statusa, gladi koja je svuda oko nas, mahinacija i krađa, korupcije..."

Od malih nogu si pred kamerama. Da li ti je oduvijek to bila želja i da li možeš da vidiš taj momenat u budućnosti kada ćeš eventualno prestati da se baviš glumom? Da li ti je tvoj posao naporniji što si stariji?

Novinar Vijesti sa Kojom

"Pada mi jako teško cijeli proces rada i sve ovo oko njega, ta 'popularnost'. Polako naginjem ka režiji, već godinama, radim reklame i neke kratke filmove. Sljedeće godine spremam svoj prvi igrani film, tako da... Neću naravno prestati da se bavim glumom, jer poslije 32 godine u tome, a ja imam 44, malo bi bilo glupo da to radim. To je moj život, veći dio života sam proveo u tom poslu. Sigurno ga neću odbaciti, ali ću ga malo dozirati. Pokušaću da ga smanjim na neku mjeru, koliko je to moguće".

Možeš li da nam otkriješ više detalja o igranom filmu koji ćeš režirati?

(Opširnije u štampanom izdanju)

Galerija

Bonus video: