Za "zdravije" ljude opasniji je prvi infarkt

I pored toga je utvrđeno da su nepušači, koji ne pate od dijabetesa, nemaju srčane bolesnike u porodici, niti povišen krvni pritisak ili holesterol, pod čak 50 odsto većim rizikom da umru u bolnici nakon infarkta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 12:35h

Osobe koje imaju rizične faktore za srčanu bolest, kao što su povišeni pritisak ili holesterol, imaju veće izglede da prežive boravak u bolnici poslije prvog infarkta nego one kod kojih navedeni faktori ne postoje, ukazuje jedna američka studija.

Tim kojim je rukovodio Džon Kanto je do ovakvog zaključka došao analizirajući blizu 500.000 slučajeva prvih srčanih udara između 1994. i 2006. godine, izvještava Rojters.

Prilikom boravka u bolnici poslije infarkta, ljekari registruju i to da li kod pacijenta postoje rizični faktori za srčano oboljenje, kao što su povišen pritisak ili holesterol, dijabetes, pušenje ili porodična istorija srčanih oboljenja.

Među ovim pacijentima najmanje 85 odsto ima bar jedan od tih rizičnih faktora, a oni koji ih imaju više u prosjeku ranije doživljavaju infarkt nego osobe bez rizičnih faktora.

Od analiziranih slučajeva smrtni ishod u bolnici je zabilježen kod 50.000 pacijenata.

Kantoov tim je uzeo u obzir da su ljudi koji dožive infarkt, a nemaju navedene rizične faktore, često stariji, kao i podatke o tjelesnoj težini, rasi i polu. I pored toga je utvrđeno da su nepušači, koji ne pate od dijabetesa, nemaju srčane bolesnike u porodici, niti povišen krvni pritisak ili holesterol, pod čak 50 odsto većim rizikom da umru u bolnici nakon infarkta nego oni koji imaju sve navedene rizične faktore.

Naime, među ispitanicima kod kojih nije bilo rizičnih faktora u bolnici je nakon infarkta umro svaki sedmi, a među onim koji su imali sve rizične faktore tek svaki 28. Ovo bi se eventualno moglo objasniti činjenicom da osobe sa rizikom od srčanih bolesti možda od ranije uzimaju ljekove koji na neki način štite srce ili češće posećuju ljekara.

Druga mogućnost je da osobe bez tradicionalnih rizičnih faktora, pate od nekih drugih, nedijagnoziranih, zbog kojih su doživeli infarkt i imaju veći rizik od smrtnog ishoda, zaključuje američki tim.

Bonus video: