Galerija 42° na Cetinju: Studenti nakon boravka u Berlinu

Radovi su rađeni na dvije teme: Primjena autorskih fontova Aleksandra Brančika - Typoczyk calendar i tipografski dnevnik Berlina
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 10:37h

U Galeriji 42° Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju otvorena je izložba “Xplicit Typo Warmshop Berlin 2010”, na kojoj je radove predstavilo 13 umjetnika. O svojim radovima tokom otvaranja izložbe govorili su: Slađana Bajić Bogdanović, Sandra Đurović, Maša Elezović, Pavel Fric, Antun Heber, Anastasije Kostić, Mihael Labudov, Ana Matić, Aljoša Mahmutović, Suzana Pajović Živković, Dušan Pohank, Nikola Bada Radonjić i Andrea Vacovska.

Ova izložba inače predstavlja dio šireg projekta „CityTypoDiary“ koji je započet 2010. godine radionicom u Berlinu, a koji je pokrenuo studijski program Grafički Dizajn, cetinjskog fakulteta.

Na izložbi je moguće vidjeti radove iz Berlina, i to devet autora iz Crne Gore i četiri iz Češke. Radovi su rađeni na dvije teme: Primjena autorskih fontova Aleksandra Brančika - Typoczyk calendar i tipografski dnevnik Berlina.

Rezime boravka u Berlinu

Apsolventkinja na grafičnom dizajnu FLU Cetinje Maša Elezović, kaže da je ova izložba neka vrsta rezimea njihovog boravka u Berlinu, gdje su imali radionice u dizajnerskom studiu koji vodi Aleksandar Brančik, profesor berlinskog fakulteta dizajna.

Berlinska radionica je samo početak, jer je predviđeno da se u narednih godina povežu gradovi učesnika

"Pored rada na radionicama posjećivali smo razna dizajnerska studija među kojima i neka najznačajnija svjetska studija dizajna koja se nalaze u Berlinu. I sve to, godinu ipo dana kasnije, se može vidjeti na ovoj izložbi", kazala je Elezović.

Kompletan projekat „CityTypoDiary“ ima širi kontekst prezentacije gradova i kulturne interakcije čiji su direktni akteri mladi grafički dizajneri, studenti, saradnici i profesori koji se likovno izražavaju kroz medij tipografije.

Berlinska radionica je samo početak, jer je predviđeno da se u narednih godina povežu gradovi učesnika – Cetinje (Crna Gora) 2012, Usti nad Labem (Češka), ali i da se proširi mreža umjetničkih fakulteta i gradova.

Galerija

Bonus video: