Svjedočili partneri i Šarićev lični bankar

Mrdak je naveo da se samo sjeća da mu je Lončar tražio pasoš da bi postao suosnivač firme „Mateniko LLC".
106 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Duška Šarića, Foto: Beća Čoković
Privođenje Duška Šarića, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 18.11.2011. 09:21h

Saslušanjem svjedoka koje je predložilo tužilaštvo Pljevljaka Predraga Pupovića, Muhameda Delagije i Mira Mrdaka te dva svjedoka predstavnika Hipo Alpe Adria banke i Prve banke, pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević, nastavljen je glavni pretres optuženim Pljevljacima Dušku M. Šariću (41) i Jovici S. Lončaru(49).

Pupović je ispričao da je bio zakupac prostora u kojem se nalazio lokal “4 sobe”, te da nije imao nikakav poslovni odnos sa okrivljenima kao i da nakon 2006. godine nije produžavao zakup.

Odgovarajući na pitanje specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović, kako je došlo do toga da se njegovo ime nalazi u centralnom registru kod Privrednog suda, Pupović je je objasnio da je dok je bio zakupac poslovnog prostora došla uredba po kojoj su svi privatnici bili dužni da se uvedu u registar suda.

On je naveo i da je lokal “4 sobe“ funkcionisao prije njegovog zakupa i da je uložio “neznatna sredstva u njegovu rekonstrukciju”.

Ne sjeća se kako je poslovao

Na pitanje tužiteljke da pojasni odakle “mu sredstva”, svjedok je rekao da je novac pozajmio od „par prijatelja“.

Pupović je ispričao da u „Mat company“ radi od prije dvije godine kao rudarski tehničar, a odgovarajući na pitanje rekao je, da je „bilans u kafiću bio slab”, ne mogavši da se sjeti da li je na kraju poslovao sa “gubitkom ili dobitkom.“

Pupović je takođe iznio da se poslovni prostor lokala „4 sobe“ nalazi u privatnoj kući i da mu je poznato da je neko od braće Šarić kupio tu kuću te da ne zna ko je danas vlasnik.

Delagija bio formalni, a Lončar stvarni direktor

Drugi svjedok Muhamed Delagija izvršni direktor firme „Mat company“, koji se na toj poziciji nalazio od novembra 2009. godine, ispričao je šta mu je sve poznato u vezi sa poslovanjem, koje je prema njegovom mišljenju bilo u skladu sa zakonom.

“U prošloj godini ostvarena je dobit od 97.000 eura, a realizovano je oko 8,5 miliona. U ovoj godini biće realizovano oko 8 miliona eura, a dobit će biti oko 300.000, računajući rashode i prihode.

Za protekle dvije godine vraćeno je oko dva miliona kredita i oko 750.000 eura po osnovu kamata. “Mat company” ima oko 100 zaposlenih i redovno se izmiruju obaveze prema zaposlenima i državi”, iznio je Delagija.

Odgovarajući na pitanje tužiteljke Delagija je rekao da je on bio “formalni, a Jovica Lončar stvarni direktor”.

On je rekao da mu je poznato da je osnivač firme bio Lončar sa ulogom od 2,50 odsto i većinski vlasnik „Mateniko LLC“ sa 97,50 odsto ali da ne zna od kada je ta vlasnička struktura bila zastupljena i ko je bio prethodni vlasnik.

Svjedok se nije mogao izjasniti oko poslovnog odnosa između „Mat company“ i „Mateniko LLC“, navodeći da je bilo pozajmica, pozivajući se na nalaz vještaka finansijske struke.

Svjedoci Miodrag Čupić i Goran Vukotić, ovlašćeni službenici za sprečavanje i pranje novca i finansiranje u HAAB i Prvoj banci, potvrdili su da u poslovanju svojih klijenata „Mat company“ i „MatenikoLLC“, navodno, nijesu našli bilo kakve sumnje.

Prema optužnici Duško Šarić i Jovica Lončar su se udružili u periodu od 24. jula 2006. godine do 27. februara ove, da bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom „neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga izvršenog na organizovan način u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura“.

Suđenje se nastavlja 1.decembra.

Mrdak kaže da ništa ne zna

Svjedok Miro Mrdak iznio je da radi u „Municipijumu“ kao poslovođa konobara, te da mu ništa nije poznato u vezi sa firmom „Mat company“, niti čime se ona bavi.

Mrdak je naveo da se samo sjeća da mu je Lončar tražio pasoš da bi postao suosnivač firme „Mateniko LLC“.

“Rekao mi je da ćemo nas dvojica biti formalni vlasnici jer on poznaje biznismena koji će investirati. Koliko sam shvatio da se radilo o cementari, te sam mu zato i dao pasoš”, iznio je Mrdak.

Inače iza projekta izgradnje cementare u Pljevljima finansijski je stajao ubijeni kotorski biznismen Dragan Dudić Fric, koji je sa Šarićima i Lončarem namjeravao da u Otilovićima kod Pljevalja izgradi fabriku.

Inače, u vrijeme dok su braća Šarić nakon Srbije širila imperiju i u Crnoj Gori, Miro Mrdak je bio Darkov “lični bankar”, jer je za njega u Pljevljima isplaćivao radnike, prijatelje ali i one koji su od odbjeglog Pljevljaka tražili novac...

Bonus video: