Opština Budva i "Zavala invest" krenuli u posao bez ugovora i predračuna

“Zavala invest” nije Opštini poslala nijedan dokument u vezi sa obračunom troškova za Postrojenje na Zavali kazala je Borka Boričić
106 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: Savo Prelević
Dragan Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.11.2011. 09:12h

Vještak ekonomsko-finansijske struke Borka Boričić kazala je da su Opština Budva i privredno društvo “Zavala invest” krenuli u posao izgradnje “Postrojenja za desalanizaciju morske vode” Zavala, bez ugovora i preračuna koliko će sve to da košta.

Ona je pred sudijom Valentinom Pavličić u Višem sudu u Podgorici skoro četiri sata odgovarala na pitanja zamjenika specijalnog tužioca Lidije Vukčević i advokata odbrane u vezi s nalazom koji tretira izgradnju fabrike vode.

Odgovarajući na pitanja advokata Mališe Milovića, branioca optuženog Dragana Žinića, člana Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na postrojenju za desalinizaciju vode, vještak Boričić je kazala da je “Zavala invest” bila dužna da ispostavi fakture Opštini Budva za izradu postrojenja za preradu vode.

“Zavala invest” je bila dužna da ispostavi fakture Opštini Budva za izradu postrojenja za preradu vode, a to proizlazi iz njihovog predugovora kojeg je Opština zaključila sa “Zavala investom” da će se izvršiti kompenzacija za iznos troškova koje će “Zavala invest” imati za izgradnju fabrike, sa cijenom komunalija za izgradnju kompleksa vila.

Predsjednik Opštine Budva Kuljača je rješenjem 25. septembra 2008. imenovao komisiju za procjenu vrijednosti izvedenih radova. Zadatak komisije je bio da na osnovu tehničke dokumentacije koja je pratila izgradnju objekta, dokumentacije izvođača radova i uvida u stepen izvršenih radova, izvrši procjenu vrijednosti izvedenih radova na objektu “Postrojenje za desalanizaciju morske vode” Zavala.

Ugovorne strane su se saglasile da je “Zavala invest” obveznik plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta radi izgradnje kompleksa vila na Zavali, bruto građevinske površine objekta 36.268 kvadrata.

Orjentaciona naknada za komunalije iznosi 8 miliona i 365.939,50 eura”, podsjetila je Boričić i dodala da je od tog iznosa kompenzacijom “prebijen” dug Opštine prema “Zavali investu” za fabriku u iznosu od 4 miliona i 403 hiljade eura. Nastala je kraća polemika, jer je advokat Milović smatrao da vještak nije dobro shvatio šta piše u predugovoru.

Finansijski dokumenti koji nisu zavedeni, nemaju pečat...

“Opština Budva i 'Zavala invest' u posao izgradnje fabrike vode krenuli su bez ugovora, projekta i predračuna i bez saznanja koliko će sve to da košta. Nakon što je fabrika sagrađena, Opština je imenovala komisiju da provjeri koliko je ovaj objekat koštao i da provjeri svog partnera 'Zavala invest'”.

Nijedan dokument “Zavala invest” u vezi s obračunom nije poslala Opštini”, tvrdi vještak. Pozivajući se na izvještaj komisije, advokat Milović je napomenuo da je “Zavala invest” poslala Opštini finansijski predlog. Međutim, vještak je i tu dilemu otklonila.

“To su četiri-pet papira koji je sastavni dio izvještaja komisije, na kojima je samo napisano da je “Zavala invest” predložila obračun. Ovo ne mogu da prihvatim kao finansijski dokument jer na tom papiru nema pečata, potpisa, i nigdje nije zaveden. U tim papirima postoje cifre koje su unijete kao vrijednost, a posle su precrtane. Ne mogu da utvrdim ko je napisao te cifre, i ne mogu da utvrdim od koga je pošao ovaj predlog.

Korigovane cijene je unio neko od članova komisije, ali ne mogu da se izjasnim ko je unio početne cijene. U spisima predmeta nisam vidjela finansijski predlog “Zavala investa” u vezi s vrijednošću radova na izgradnji fabrike vode”, zaključila je Boričić.

Moraju postojati dokazi o troškovima

“Kod svake procjene radova moraju da postoje dokazi o koštanju tih radova. Ako nema tih dokaza, onda procjenjivač mora da pribavi cijene i metodom upoređivanja da izvrši: procjenu. Niko od članova komisije u izvještaju o procjeni nije se pozvao na neki dokument. Ako nemaju dokumentacionu osnovu o cijeni koštanja, trebalo je da nabave cijene od najmanje tri dobavljača”, kazala je vještak.

Advokat Dragoljub Đukanović, branilac optuženog Rajka Kuljače, predsjednika Opštine, smatra da je “Zavala invest” imala mnogo veće troškove za plate radnicima, od onih koji su predstavljeni za čitavu 2008. sa nešto više pod 32 hiljade eura.

Vještak Boričić je kazala da je zadatak komisije i njen bio isti jer su bili upućeni na istu dokumentaciju, uz napomenu da je komisija procjenjivala vrijednost izvedenih radova, a njen visinu troškova.

Ona je ponovila da uopšte nema dokumentacije “Zavala investa” upućene Opštini, odnosno ni- jednu materijalno-finansijsku situaciju obračuna za izgradnju fabrike vode. Boričić je navela da njen zadatak nije bio da izvrši uvid u stepen izverdenih radova, već u materijalno finansijsku dokumentaciju.

Suđenje se nastavlja 29. novembra, za kada je planirano da advokati odbrane nastave sa pitanjima u vezi s nalazima.

Maroviću smiješno

Dok je vještak Borka Boričić odgovarala na pitanja advokata Dragoljuba Đukanovića, optuženi Dragan Marović se nasmijao, što nije promaklo oku sudije Valentine Pavličić.

“Šta je smiješno, Maroviću”, pitala je sudija.

“Smiješno mi je”, priznao je Marović, ali mu sudija nije dozvolila da kaže šta ga je to zasmijalo, nakon čega je opomenut na zapisnik.

“Bićete udaljeni iz sudnice, nemojte da se smijete jer nijeste u kafani”, upozorila ga je sudija.

Bonus video: