nova šansa za život

Prvo dijete izliječeno ćelijama donora jetre

"Mislimo da smo mu dali novu šansu za život. Divno je vidjeti to da mu jetra šest mjeseci kasnije sasvim normalno funkcioniše"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 15:07h

Londonski ljekari tvrde da su prvi put u istoriji ćelijama donora uspjeli da izliječe dijete koje je bolovalo od smrtonosne bolesti koja je razarala njegovu jetru. Usađene ćelije su djelovale kao privremena jetra i tako omogućile da se bolesni organ dječaka oporavi. Tim iz bolnice Kraljevskog koledža navodi da je to prvi takav zahvat u svijetu.

Osmomjesečni Ijad Sajed nakon zahvata se oporavio i sada izgleda kao vrlo zdravo dijete. Međutim, prije samo šest mjeseci bio je na ivici smrti. Virus koji je napao njegovu jetru izazvao je oštećenja i uzrokovao otkazivanje organa. Umjesto da ga stave na listu čekanja za transplantaciju, ljekari su mu radije ubrizgali donirane ćelije jetre. Novo tkivo preuzelo je ulogu privremenog organa i počelo da prerađuje otrove i stvara važne proteine. Ćelije su bile presvučene hemikalijom iz algi koja je spriječila napad obrambenog sistema i odbacivanje. Nakon dvije sedmice dječakova jetra se oporavila.

Profesor Anil Dahuan, specijalista za jetru, kaže da je cijeli tim oduševljen uspjehom.

"To je prvi put da je ova tehnika upotrijebljena za liječenje akutnog oboljenja jetre. Prije samo nekoliko mjeseci dječak je bio na dijalizi i pumpi za disanje", rekao je dr Dahuan.

"Mislimo da smo mu dali novu šansu za život. Divno je vidjeti to da mu jetra šest mjeseci kasnije sasvim normalno funkcioniše".

Prednost nove tehnike u odnosu na transplantaciju je ta što malom Ijadu neće trebati ljekovi za potiskivanje imunog sistema koji se uzimaju da bi se spriječilo odbacivanje organa. Osim toga, moglo se desiti da ne preživi do transplantacije. U Velikoj Britaniji svake godine umre stotinjak pacijenata koji čekaju na donaciju jetre.

Naučnici se nadaju da će rezultati nove tehnike biti potvrđeni i u kliničkim testiranjima na odraslima.