Majdak: Mogao sam još mnogo da pružim reprezentaciji

"Ja sam, svakako, imao volju i želju da i dalje igram za Crnu Goru, što sam ranije pokazao, jer moj matični savez nije crnogorski, nego Savez Srbije", kaže Majdak za "Vijesti".
197 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 10:28h

Ni u vremenu ekonomske krize nije želio da se prilagođava trenutnim uslovima, cijeneći svoje kvalitete čekao je klub koji će odgovoriti njegovim zahtjevima. I našao ga je u dalekom i hladnom Sibiru, u azijskom dijelu Rusije - Mladen Majdak je mjesec i po stanovnik Tjumenja (grad 2.144 kilometara istočno od Moskve), u kojem igra istoimeni klub iz Druge ruske odbojkaške lige, sa kojim je potpisao ugovor do kraja sezone.

"Zbog ekonomske krize ove godine tržište je suženo, dosta igrača je potpisalo ugovore za značajno slabije finansijske ugovore. Ja sam želio da ostanem na dosadašnjem nivou zarade, pa sam morao da čekam duže, da rizikujem. Valjda se na kraju isplatilo, zadovoljan sam, jer sam u Tjumenju dobio uslove kakve sam tražio", kaže na početku razgovora za „Vijesti“ Majdak, koji trenutno živi u najbogatijem od 83 federalna subjekta velike Rusije.

Bivši korektor Budvanske rivijere (u koju je stigao kao 17-godišnjak, i osvojio titulu i dva Kupa Jugoslavije), Budućnosti (osvojio titulu), italijanske Ankone, turskog Erdemira, grčkog Arisa, kuvajtskog Al Arabija i u prethodne tri godine Sen Kantana, u kombinaciji je imao i odlazak u Iran i jedan klub iz Super lige Rusije.

"To se, međutim, izjalovilo, ali se na kraju pojavio Tjumenj, koji ima ambiciju da se bori za uzalak u Super ligu. I zbog toga sam prihvatio ovaj izazov", dodaje 30-godišnji korektor.

Po meču prosječno 22-23 poena

Iako Tjumenj nije imao baš najbolji start sezone (nalazi se na 10. mjestu u konkurenciji 12 timova, uz skor tri pobjede i devet poraza), Majdak pruža odlične partije. Prvog vikenda (igraju se po dvije utakmice svakog vikenda) imao je učinak od ukupno 50 poena.

"Imali smo dosta teške utakmice, a povrijeđen nam je jedan veoma bitan igrač koji nije odigrao četiri posljednja meča, što nam predstavlja problem. Lično sam zadovoljan mojim partijama, prosječno imam 22-23 poena po meču, što se od korektora i traži. Drugi korektor, Matkovski, ima 37 godina, i on ponekad uskoči da me odmijeni tokom meča, ili da odmorim čitavu utakmicu. Takva je ideja od početka, a vjerovatno ću odigrati dosta utakmica".

Koliko je jaka Druga ruska liga?

"Po meni, na nivou je Prve lige Francuske, možda i malo jača. Sviđa mi se kako se igra. Mislim da do kraja sezone mogu da pružim dobre partije i možda, ko zna, od sad budem kupovao samo zimske stvari. Ovo je, ipak, tržište koje je nezavisno od drugih, Rusija je svjetska sila, ima novca i vole da ulažu u sport. Interesantno je - ističe Majdak, jasno stavljajući do znanja da ne bi imao ništa protiv da i narednih sezona igra u Rusiji".

Kakav je život u hladnom Sibiru?

"Kada sam dolazio, plašio sam se da su ovdje neke velike zime. Bila je temperatura i minus 20 prije desetak dana, a sada je minus 10. Ali, ne čini mi se da je u suštini nešto mnogo hladno. Ovamo se griju i hodnici, sve je kako treba... Jednostavno, topla garderoba, a program je kuća, trening, šoping centar, kafa..."

Za Budvansku rivijeru je dobro što igra Ligu šampiona

Pratiš li igre bivših klubova, Budvanske rivijere i Budućnosti?

"Čujem se često sa dosta igrača iz Budvanske rivijere, tamo je sada i Dukić, sa kojim sam prošle sezone igrao zajedno u Francuskoj, pa otprilike znam šta se dešava. Situacija je finansijski loša, a svi problemi polaze od novca. Čim nema novca, nema ni dobre odbojke. Budvanska rivijera još ima neke finansijske izvore, i dobro je što igra Ligu šampiona, to je veliko iskustvo i bitno za klub i same igrače, dok Budućnost nešto pokušava da uradi".

U ljeto 2003. godine si bio zvijezda prelaznog roka, prešao si iz Budvanske rivijere u redove najljućeg rivala, Budućnosti, što tada nije dobro prihvaćeno u Budvi. Kako se danas sjećaš tog perioda?

"Sigurno je da je tada teško palo ljudima iz Budvanske rivijere, jer sam bio glavna uzdanica kluba. Došlo je do nekih nesporazuma oko ugovora. Odlučio sam da ne idem u inostranstvo, a Budućnost je bila jedina opcija koja je svojim ambicijama i finansijskim mogućnostima mogla da isprati moje zahtjeve. Odlučio sam se za malo teži korak, ali za mene je to bio lijep period, bez ružnih stvari".

Od prošle godine nema kontakt sa Savezom

Iako rodom iz Novog Pazara, Majdak je izabrao da igra za Crnu Goru i bio član naše reprezentacije od nezavisnosti, odnosno u vrijeme dok je selektor bio Veselin Vuković. Međutim, prošle godine kod Radovana Malevića je zbog povrede preskočio kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo, dok ga kod sadašnjeg selektora Ivana Joksimovića nema na spisku...

"Posljednji put sam imao kontakt sa Savezom prošle godine u Baru, kada je Malević bio selektor. Tada sam bio na spisku, i nisam mogao da dođem na pripreme, jer sam imao povredu koljena koja je mogla samo odmorom i terapijama da se zaliječi. Od tada me nema na spisku... Mimoišli smo se u nekim razmišljanjima, i nijesu nam, očigledno, bili isti ciljevi. Na sadašnjem spisku nema dosta igrača od ranije".

"Ja sam, svakako, imao volju i želju da i dalje igram za Crnu Goru, što sam ranije pokazao, jer moj matični savez nije crnogorski, nego Savez Srbije. Ako misle da nisam potreban, sve je u redu, nemam nikakvih problema sa tim. Nikome ne uzimam ništa za zlo, svako ima pravo da odluči šta je najbolje za njega. Sa svim ljudima tamo sam ostao u dobrim odnosima, nemam i nisam imao nikakvih problema sa bilo kim. Ali, mislim da sam mogao još mnogo da pružim reprezentaciji, i još mnogo drugih igrača. Ja sam u dosadašnjoj karijeri pokazao koliko vrijedim. Idemo dalje, svako svojim putem, a momcima, koji su sve moji drugari, želim svu sreću, da ih zdravlje služi, pa neka zapnu i pokažu koliko vrijede", zaključio je 30-godišnji ljevoruki "bomdarder".

Bonus video: