Kotoranka kupila nov auto, pa kažnjena na putu do kuće jer nema tablice

APSURD: Kotoranka kupila neregistrovan auto u salonu, pa kažnjena zbog vožnje na putu do kuće
612 pregleda 0 komentar(a)
reno, Foto: Arhiva "Vijesti"
reno, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.11.2011. 19:20h

Nije rijetkost da policajci pišu kazne zbog neregestrovanih automobila ali vrlo rijetko se dogodi sljedeće – Kotoranku Nađu Živković koja je kupila automobil u Renault salonu “Alliance” u Podgorici saobraćajni policajac je kaznio sa 95 eura, samo sat nakon što je sa novim neregistrovanim automobilom krenula iz salona prema svojoj kući u Kotoru.

Da situacija bude pomalo i komična policajac joj je čestitao kupovinu, a potom joj je napisao kaznu.

Nađin otac Nedeljko Živković iz Prčanja kazao je “Vijestima” kako ga je postupak policajca iznenadio.

“Prosto nevjerovatno. Da su nam makar u salonu rekli da ne smijemo voziti do Kotora, angažovao bih šlep službu, koja bi me jeftinije koštala od ove kazne. Ali nije toliko sporno ni to što je plaćeno 95 eura, koliko činjenica da je moja kćerka dobila za ovo kaznene bodove. Objasnila mu je o čemu se radi, pokazala plaćeno kasko i redovno osiguranje, bez kojih se auto ne može odvesti iz salona. Prvo joj je čestitao a onda rekao da će morati da joj napiše prijavu, te da čak može i auto da joj oduzme", priča Živković. On tvrdi da je njegova kćerka u trenucima kad je policajac počeo da piše prijavu pozvala salon.

"Iz salona su pokušali da urgiraju, ali ništa nije pomoglo. Prvobitno nam je prodavac rekao da će oni snositi troškove, ali kasnije nam je rečeno da to nije praksa da se radi", istakao je Živković.

"Iz salona su pokušali da urgiraju, ali ništa nije pomoglo. Prvobitno nam je prodavac rekao da će oni snositi troškove, ali kasnije nam je rečeno da to nije praksa da se radi"

“Želio sam samo da upoznam javnost, ponajviše radi budućih kupaca, neka znaju šta im se može desiti. Mislim da bi se ovo moralo regulisati, jer nije u redu ovakav odnos niti je ovo ne znam kakav prekršaj, jednostavno automobil iz salona se mora nekako transportovati do kuće", zaključio je Živković.

Iz policije je "Vijestima" nezvanično rečeno da je policajac mogao da progleda kroz prste zbog situacije, ali da zakon nije prekršen činom kažnjavanja.

"Neregistrovano vozilo ne može da se vozi, a to moraju da znaju sve osobe koje učestvuju u saobraćaju. Da bi se izbjegla ovakva situacija za prevoz se koristi vozilo šlep službe. Prijava koju je policajac napisao ne krši zakon, međutim možda je s obzirom na situaciju mogla da se izbjegne kazna. Upozorenje u sličnim slučajevima ima više pozitivnog efekta nego li sama kazna", istakao je izvor "Vijesti" iz policije.

Probne tabilice se malo koriste

Jedan od načina da se izbjegnu situacije konfrontacije sa zakonom zbog vožnje kupljenog neregistrovanog automobila, pored korišćenja šlep službe su i probne tablice.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova "Vijestima" je rečeno da građani mogu da uzmu probne tablice u tim slučajevima. Međutim, rijetko se obraćaju ministarstvu sa tim zahtjevom.

Bonus video: