Šarić bio velikodušan prilikom kupovine firmi

Vojvođanski biznismen Mile Jerković detaljno je opisao šemu na koji su način pokupovane brojne srpske firme, a prljave pare od narkoposlova stavljene u legalne tokove
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 10:21h

Srpski biznismen Mile Jerković na suđenju za pranje novca pljevaljskom narkobosu Darku Šariću ispričao je kako je Pljevlak bio velikodušan prilikom kupovine firmi, pišu “Večernje novosti”.

“Darka Šarića upoznao sam krajem 2008. godine u njegovoj kući na Tatarskom brdu, kod Novog Sada. Tamo sam otišao sa advokatom Radovanom Štrpcom.

Pored Šarića tu je bio i Goran Soković za koga sam ja u prvom momentu pomislio da mu je brat. Dogovorili smo se da im prodam preduzeće "AD Bačka Sivac" za 21 milion eura”, rekao je na suđenju Jerković.

Vojvođanski biznismen detaljno je opisao šemu na koji su način pokupovane brojne srpske firme, a prljave pare od narkoposlova stavljene u legalne tokove. On je svedočio tokom tri dana.

“Ja i Darko smo se izljubili, pružili ruke. Štrbac nam je čestitao. Šarić je kao kaparu htio odmah da mi isplati pola miliona eura, ali sam odbio, jer sam vidio da je korektan. Sjutradan je trebalo da napravimo ugovor”, istakao je on. Međutim do dogovora nije došlo.

U cijelu priču, prema tvrdnjama ovog svjedoka, tada se upliću biznismen Zoran Ćopić i advokat Andrija Krlović, koji nagovaraju Šarića da odustane od dogovorene cijene, odnosno da je prepolovi.

-”Meni je Štrbac saopštio da se Darko predomislio jer su mu Ćopić i Krlović rekli da je to skupo, da sam ja u krizi i da ću ga prodati za 12 ili13 miliona eura. Smatrao sam da su oni mene prevarili, jer je trebalo da isplatim treću ratu Agenciji za privatizaciju. Vukli su me do tog datuma, da mi se raskine ugovor. Nijesam pristao na tu cijenu, iako je možda trebalo da pristanem, jer bih riješio sve svoje probleme”, ispričao je Jerković.

Tri dana kasnije, navodi svjedok, u AD "Bačka Sivac" dolazi kontrola iz Agencije za privatizaciju i njemu je "jasno da se sve radi kako bi se raskinuo ugovor" .

" Vidjelo se da imaju vezu u Agenciji za privatizaciju, posebno Krlović, kako mi je objasnio Štrbac" ispričao je Jerković i dodao da mu je Štrbac ponovio 50 puta da će oni to kupiti mnogo jeftinije nego što sam ja cijenio.

" Tako je i bilo. Poslije nekoliko dana zove me Štrbac ponovo i kaže da su oni spremni da kupe neka moja druga preduzeća" rekao je Jerković

Šarić često bio odsutan

Prema njegovim riječima, Šarić je bio zainteresovan za poljoprivredna dobra, odnosno za "Mladi borac Sonta" i "Agrobačku Bač". Za "Borac" je Jerković tražio milion i po, a za "Bač" četiri miliona eura. Šarić i Štrbac išli su čak i da vide "Agrobačku Bač" gdje su i ručali.

- Poslije smo se našli Štrbac i ja da napravim cijenu za Šarića - objasnio je svjedok uz napomenu da su se uvijek oko cijena dogovarali prvo on i Štrbac, koji bi se obavezno ugradio u cijenu, a onda to saopštavali pljevaljskom narkobosu.

" Dio bih poslije isplate uvijek davao Štrpcu. Bilo je riječi o 60.000, 50.000, 12.000 i pet hiljada eura".

Jerković je napomenuo da je Šarić često bio odsutan i da je prije sklapanja poslova obično dolazio iz "Crne Gore, Švajcarske ili ne znam odakle". Tako je bilo i kada je Jerković prodavao firmu "Mladi borac Sonta".

Bonus video: