Džejn Ostin umrla od trovanja arsenikom?

U to doba, arsenik je bio prilično rasprostranjen i koristio se kao lijek za sve od reumatizma - na koji se Ostinova žalila u svojim pismima - do sifilisa
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 08:01h

Pisac krimi romana Lindzi Ešford smatra da je spisateljica Džejn Ostin bila žrtva trovanja arsenikom i da nije umrla od posljedica raka ili Adisonove bolesti, kao što se vjeruje.Ešfordova se prije nekoliko godina preselila u Čoton, rodno mjesto Džejn Ostin (1775-1817), da bi napisala novi roman. U lokalnoj bilbioteci naišla je na tomove starih pisama Džejn Ostin i među njima je primijetila i jednu rečenicu koju je autorka napisala nekoliko mjeseci prije smrti."Osjećam se mnogo bolje. I izgled mi se popravlja. Zaista sam izgledala loše. Koža mi je bila crna i bijela i svake druge loše boje", navela je autorka romana "Gordost i predrasuda".Ešfordova, koja je istraživala moderne forenzičarske tehnike i trovanja za svoje romane, odmah je uvidela da se simptomi mogu povezati sa pigmentacijom karakterističnom za trovanje arsenikom - kada djelovi kože poprime crnu, braon ili bijelu boju.

U to doba, arsenik je bio prilično rasprostranjen i koristio se kao lijek za sve

"Mislim da je vrlo vjerovatno da joj je dat lijek koji u sebi sadrži arsenik. Kada pogledate njene simptome i uporedite ih sa simptomima trovanja arsenikom videćete nevjerovatnu povezanost", rekla je Ešfordova listu "Gardijan".

Namjerno otrovana?

Iako Ešfordova vjeruje da je Džejn Ostin ljekar prepisao lijek sa arsenikom, u svom romanu "Misteriozna smrt gospođice Ostin" (The Mysterious Death of Miš Austen), ova autorka istražuje mogućnost da je Ostinova namjerno otrovana.Urednica Kembridžovih izdanja romana Džejn Ostin, profesor Dženet Tod smatra da ubistvo nije moguće.

"Sumnjam da je namjerno otrovana. Ali mogućnost da je uzimala arsenik zbog reumatizma mi djeluje moguće", rekla je ona."Iako je zaista čudno što je umrla mlada, osim ako je ne iskopamo zarad daljih ispitivanja - što niko ne želi, nećemo znati od čega je umrla", dodala je Tod.

Bonus video: