Čarapić još čeka nalaze obdukcije tijela Terzića

Tužilac će saopštiti svoj stav, a istražitelji će imati nalaze dva obducenta, jer ih, navodno, zbunjuje prvo mišljenje dr Miodraga Šoća
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 15:00h

Vrhovnom državnom tužilaštvu još nijesu dostavljeni nalazi obdukcije tijela Milivoja Terzića (27) iz Pljevalja koji je prije dva dana pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji Istražnog zatvora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić u 15 sati je kazala “Vijestima” da ni nalaz prof.dr Miodraga Šoća ni patologa dr Dragane Čukić još nije dostavljen tužilaštvu u pisanoj formi.

Misterija o načinu smrti nije rasvijetljena, te se još sa sigurnošću ne može tvrditi da li je mladić izvršio samoubistvo u sobi ili je ipak ubijen u Istražnom zatvoru u Spužu.

Njegovo tijelo u utorak rano ujutro dopremljeno je u rodna Pljevlja, ali su tužilac i policija sinoć od porodice tražili da se ponovo vrati tijelo u Podgoricu i uradi nova obdukcija, koja bi vjerovatno riješila sve nedoumice o tome da li se objesio u sobi ili ga je neko drugi zadavio.

Šoć je najavio da će danas nakon saopštenja tužilaštva saopštiti svoj stav

"Pregledala sam tijelo Terzića, ali vam ne mogu saopštiti svoje mišljenje", kazala je dr Čukić "Vijestima".

Iako je to neobičajeno u drugim istragama sinoćnji pregled tijela je bila i druga obdukcija tijela mladića - patolog prof. dr Miodrag Šoć je u ponedjeljak veče uradio obdukciju u KC-u, nakon čega je u usmenom razgovoru sa tužiocem, navodno, tvrdio da je "Terzić ipak zadavljen"!

Šoć je najavio da će danas nakon saopštenja tužilaštva saopštiti svoj stav.

Elektronski mediji su u utorak javili da je mladić zadavljen, ali i da na njegovom vratu, navodno, ima tragova davljenja ali to niko od zvaničnika iz istrage nije potvrdio.

Više izvora "Vijesti" iz policije, tužilaštva ali i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu navode da im, za sada, sve liči na samoubistvo, ali da se to ne može tvrditi dok se ne dobije zvaničan nalaz i mišljenje obducenta.

Kako su u istragu uključena dva patologa, još se ne zna čiji se to nalaz čeka - dr Šoća ili dr Čukić...

Niko nije sumnjiv i svi prošli poligraf

Zamjenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović kazao je da još nema zvaničan stav o uzroku i načinu smrti Terzića

"Nama niko nije sumnjiv. Međutim, zvaničan stav će biti saopšten danas", rečeno je "Vijestima" od nekoliko izvora bliskih istrazi.

Takvo mišljenje juče je zadržao i direktor ZIKS-a Milan Radović koji je ponovio izjavu od ponedjeljka tvrdeći da dosadašnja istraga ukazuje na sumnju da je Terzić izvršio samoubistvo, ali da će za zvanične tvrdnje sačekati nalaz sa patologije.

Zamjenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović kazao je sinoć "Vijestima" da još nema zvaničan stav o uzroku i načinu smrti pritvorenika Milivoja Terzića.

"Još radimo i istraga još nije okončana. Sjutra ću imati zvaničan stav i saopštiću šta je pokazala istraga", rekao je Rutović sinoć "Vijestima".

Radović: Nema indicija da je riječ o ubistvu

Direktor ZIKS-a je pred mnogobrojnim novinarima tvrdio je da je opsežna istraga u toku i da impozantne ekipe krim-policije i tužilac sprovode istragu u Istražnom zatvoru.

On je naveo da se od ponedjeljka kada je oko 14 časova nađeno beživotno tijelo Terzića, sprovodi istraga o njegovoj smrti, ali i da je do sada urađeno 11 tačaka u izviđaju, ali da za konačan stav nedostaje 12. dio, odnosno zvaničan nalaz sa patologije.

"Ovdje se od sinoć sprovodi istraga, međutim i dalje nema nikakvih indicija da je riječ o ubistvu. Do sada smo preduzeli sve mjere u izviđaju - uzeli izjavu od petorice pritvorenika, koji su dijelili sobu sa Terzićem, uzeli smo izjave od naših službenika, obezbijedili sobu, pozvali odmah policiju i tužilaštvo, ali i dostavili snimke sa video nadzora sa tog sprata Istražnog zatvora", naveo je Radović.

On je naveo da se na snimcima vidi da su pritvorenici u ponedjeljak dva puta bili u šetnji od po pola sata, ali i trenutak kada su zalupali na vrata nakon druge šetnje, govoreći da se Terzić objesio.

"Imamo snimke iz tri faze - jutarnja šetnja, stanje u hodnicima tokom dana, ali i snimak prije i poslije podnevne šetnje", naveo je Radović, koji je naglasio da je opsežnu istragu "sam alarmirao, nakon što su ga preksinoć kasno pozvali novinari i saopštili mu stav patologa".

Direktor ZIKS-a kazao je da je majka samo nekoliko puta posjećivala Terzića, ali i to da im nijesu sumnjive posjete petorice drugih pritvorenika, koji su sa Pljevljakom dijelili sobu, ali ni depoziti na njihovim zatvorskim računima.

"Riječ je o simboličnim ciframa", naveo je direktor ZIKS-a.

Radović je rekao i da je preslušavao telefonske razgovore i kontake Terzića ali i drugih pritvorenika, koji su sa njim dijelili sobu. Mada nije jasno kako je moguće da su oni u pritvoru koristili telefon.

Niko od stražara nije pogriješio

Na pitanje "Vijesti" da li će podnijeti ostavku Milan Radović je naveo da nema razloga za to, jer dosadašnja istraga nije ukazala da je neko od službenika ZIKS-a pogriješio tokom straže ili nadzora sobe.

"Naravno, ukoliko istraga pokaže drugačije, a mislim da nema elemenata za takvo nešto, svi će biti kažnjeni. Samim tim i ja kao najodgovorna osoba u ZIKS-u", naveo je Radović.

Rješenje misterije o načinu smrti Pljevljaka, koji je uhapšen zbog sumnje da je majku odbjeglog Darka Šarića i Duška Šarića prevario za 300.000 eura, sačekaće, najvjerovatnije, današnje saopštenje tužilaštva, koje je najavljeno juče tokom dana.

Majci u utorak tražio odijelo za suđenje

Gradskom kapelom u Pljevljima, juče su se prolamali leleci majke Nevenke, koja je oplakivala sina Milivoja - svoje jedino dijete.

"Kako sine da ti majka živi bez tebe. Ti si bio dobro dijete. Ko li mi te ubi?", riječi su kojima se obraćala majka svom jedincu ne dižući pogled sa njegove slike.

Sina je posljednji put vidjela u utorak, kada ga je posjetila u spuškom zatvoru, gdje je bio u Istražnom zatvoru zbog sumnje da je od Ivanke Šarić, majke Darka i Duška Šarića lažno se predstavljajući kao predsjednik Crne Gore na prevaru uzeo 300.000 eura.

Rođaci i prijatelji su "Vijestima" ispričali da se Milivoje u utorak nije žalio majci da ima bilo kakvih problema u zatvoru, niti da je izložen bilo kakvom fizičkom ili psihičkom maltretiranju od šestorice pritvorenika sa kojima je bio u ćeliji niti od zatvorskih čuvara.

"Radio je kao čuvar, radnik u magacinu, a često je van radnog vremena radio na građevini kako bi zaradio za život"

Rođak Terzića ispričao je da im je ljekar, koji je uradio obdukciju, saopštio da je Milivoje zadavljen rukama, ne znajući da li je obducent utvrdio druge povrede. Rođaci pamte Milivoja kao poštenog i dobrog momka koji je do odlaska u Budvu, živio sa majkom u maloj garsonjeri u Pljevljima.

Terzić je prije pet godina otišao u Budvu gdje se zaposlio u preduzeće koje gazduje tamošnjim hotelom "Avala". Prije odlaska u Budvu kratko je radio kao kurir u pljevaljskom Osnovnom sudu.

"Radio je kao čuvar, radnik u magacinu, a često je van radnog vremena radio na građevini kako bi zaradio za život", kazao je njegov drug iz Budve. Milivoje Terzić će danas u 12 sati biti sahranjen u selu Mijakovići kod Pljevalja.

Straža pojačana jer je Koljenović pravio probleme

Na svakom od tri sprata Istražnog zatvora uobičajeno je da tokom dana dežuraju po dvojica stražara, međutim, u ponedjeljak u vrijeme kada je nađeno Terzićevo tijelo, na spratu su bila trojica čuvara.

"Vijestima" je pojašnjeno da je straža tokom dana bila pojačana jer je nedavno pritvoreni Podgoričanin Fikret Koljenović, koji se sumnjiči za ubistvo Esada Agovića, smješten u sobi preko puta Terzićeve, pravio probleme.

"Bio je agresivan i nasilan. Zbog toga smo, da bi ga disciplinovali, pojačali stražu", rečeno je "Vijestima".

Snimak krije istinu?

Zbog dvodnevne istrage, pritvorenici, koji su sa Terzićem dijelili sobu, prebačeni su u drugu, a na video-snimku sa dvije kamere sa tog sprata Istražnog zatvora se vidi šta se sve tokom dana događalo u prizemlju tog zatvora.

Snimak pokazuje kako stražar otključava vrata, a nakon desetak sekundi se čuje i lupa pritvorenika koji vrišteći saopštavaju da se Terzić objesio

Oni koji su gledali snimke iz zatvora navode da se vidi sa dvije kamere iz hodnika prizemlja Istražnog zatvora kako jedan službenik otključava sobu i pita pritvorenike:

"Ko je za šetnju", dok drugi stražar stoji iza njega, a treći na desetak koraka dalje od te sobe. Navodno, na snimku se čuje kako Terzić govori da neće da šeta, ali i detalj kako sjedi za stolom, pije kafu i puši cigaretu.

Nakon toga u razmaku od 9 sekundi petorica njegovih cimera jedan po jedan izlaze i sobe, a stražar zaključava vrata. Nakon pola sata snimak pokazuje kako stražar otključava vrata, a nakon desetak sekundi se čuje i lupa pritvorenika koji vrišteći saopštavaju da se Terzić objesio.

Navodno, neki od njegovih cimera se drže za glavu zbog prizora, koji su vidjeli u sobi.

Galerija

Bonus video: