CNP dobilo 2.026.083 eura, ambicije su bile veće

“Sigurno da će smanjenje (budžeta )uticati na program, posebno na našu međunarodnu saradnju", kazao je direktor CNP-a Janko Ljumović
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 10:00h

Crnogorsko narodno pozorište je prema predlogu budžeta za sljedeću godinu na raspolaganje dobilo 2.026.083 eura, što je za oko 200 hiljada eura manje od prošlogodišnjeg.

Direktor CNP-a Janko Ljumović kazao je da će to smanjenje uticati na planirani program.

“Sigurno da će smanjenje uticati na program, posebno na našu međunarodnu saradnju. U svakom slučaju, tema nije nova, jer je budžet za programske aktivnosti puno manji od realnog i kvalitetnog učinka koji CNP ima”, kazao je Ljumović.

Od cjelokupnog ovogodišnjeg budžeta pozorišta, za proces umjetničke produkcije, odnosno cjelokupni program, namijenjeno je 364.000,00 eura. Toliko će za devet mjeseci, koliko traje sezona, koštati “izrada” predstava u produkciji CNP-a, ali i gostovanja drugih teatara na scenama nacionalnog teatra.

Pozorišna djelatnost i administracija

Budžet CNP-a je podijeljen na dva dijela “Pozorišnu djelatnost” i “Administraciju”.

"Pitanja smanjenja ili povećanja zarada su u rukama Ministartsva finansija"

Za prvi segment je određeno 1.475.929,60 eura, od čega na zarade i doprinose ide 830.529,60 eura (498.820,00 eura su neto zarade), a na rashode za materijal, program i usluge 526.600,00 eura. Ostale stavke budžeta za Pozorišnu djelatnost su troškovi zakupa, održavanja opreme, komunalne naknade...

Za cjelokupne troškove “Administracije” je raspisano 550.153,40 eura. Od toga su neto zarade 247.352,10, a ostalo su doprinosi, troškovi za reprezentaciju, električnu energiju, održavanje objekata...

Na pitanje “Vijesti” da li će smanjenje budžeta od oko 200.000 u odnosu na prošlu godinu uticati na rad te kuće, te da li će biti smanjenja plata, direktor nacionalnog pozorišta Janko Ljumović je odgovorio da “shodno planu koji je usvojen, plate za sada nijesu umanjene".

“Pitanja smanjenja ili povećanja zarada su u rukama Ministartsva finansija, sve odluke u tom dijelu su pitanja koja određuje pomenuto Ministarstvo”, rekao je Ljumović.

"Nijesmo učitali smanjenje"

Predstojeći programi CNP-a mogu biti redukovani, u godini kada je glavna orijentacija crnogorski savremeni tekst.

Pozorišni repertoar se pravi mnogo prije nego što Vlada usvoji budžet, pa nadležni za koncepciju repertoara najčešće ne znaju sa čim će raspolagati.

Crnogorskom narodnom pozorištu je pripalo 0,16 odsto ukupnog budžeta projektovanog za 2012. godinu

Na pitanje da li će uspjeti da realizuju predviđeni program, i da li su tom prilikom imali naznaku i “učitali” smanjenje, Ljumović je odgovorio da je došlo do smanjenja koje se odnosi na programski novac kojim se finansira repertoar.

“Smanjenje apsolutno nijesmo 'učitali', jer su naše ambicije bile veće i zapravo je to konačan iznos koji je definisan u odnosu na opšte tokove koncipiranja budžeta od strane Ministarstva finansija”, rekao je on.

Ljumović je kazao da CNP-u ima 142 zaposlenih, te da je to “relativno optimalan broj koji zadovoljava sve složene procese pozorišne produkcije, kao i sva prostorna i tehnička pitanja same zgrade”. On je kazao i da je veliki broj fiksnih troškova koje nacionalni teatar ima.

Procenti su relativna stvar

Crnogorskom narodnom pozorištu je pripalo 0,16 odsto ukupnog budžeta projektovanog za 2012. godinu. Direktor nacionalnog teatra je kazao da on nema podatak koliko procenata dobijaju pozorišta tog tipa u okruženju.

“Nemam taj podatak, ali je dobra ideja da se dođe do takvih informacija. Procenti su relativna stvar, jer svaki sistem ima svoju osobenost, važnija tema od samih procenata i finansija, jeste kulturološka i politička odluka za finansiranje kulture”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: