opustite se

Zašto je tako teško napraviti bebu?

Ako imate djecu ili se nadate da ćete zatrudnjeti znate da trud da ostanete u drugom stanju nema gotovo nikakve veze sa zadovoljstvom. Štaviše, može biti veoma stresan.
299 pregleda 0 komentar(a)
beba, Foto: Dailymail.co.uk
beba, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 27.03.2019. 15:03h

Jedno britansko istraživanje potvrdilo je da su parovi u prosjeku imali seks 104 puta prije nego što su napravili bebu: dakle, četiri puta nedjeljno tokom šest mjeseci.

Nije nikakvo čudo što seks onda izgleda kao vrlo naporan rad. Evo šta ga dodatno otežava:

1. Držite se rasporeda

Seks je zabavan, između ostalog i zato što započinje spontano. Ali kad pokušavate da začnete, slijepo ćete se držati rasporeda i to onog koji se tiče biologije i ovulacije. Taj osećaj pritiska od seksa može da stvori obavezu koju što prije morate da ispunite.

2. Radite po zahtjevu

Za mnoge muškarce ideja da žena neprekidno želi seks djeluje kao slatki san. Međutim, poslije izvjesnog vremena, to može veoma da dosadi, naročito ako uporno izostaje predigra i svaki vid emotivne povezanosti.

On se čak može osjetiti kao seksualni objekat, jer njegova partnerka od njega samo želi spermu.

Isto britansko istraživanje potvrdilo je da se čak 11 odsto muškaraca osjećalo “iskorištenim”. Ništa lakše nije ni ženama – jedva čekaju da muškarac ejakulira pa da završe sa tim.

3. Oboje su pod stresom

Ako žena ne uspije brzo da zatrudni, cio proces može postati veoma naporan. Naposljetku će imati manje seksa, ili manje seksa u kom uživaju. Ako uopšte ne uspiju da naprave bebu, moraju da odlaze na vještačku oplodnju što donosi dodatni stres.

Jedna nedavna studija objavljena u američkom žurnalu “Plodnost i sterilitet” otkrila je da žene koje se podvrgnu tretmanima za neplodnost bivaju manje zadovoljne seksualnim životom, rjeđe vode ljubav i imaju manji libido, nego one koje ne moraju da se liječe.

Drugo istraživanje pokazalo je da ukazuje da vještačka oplodnja može ugroziti odnos između partnera.

4. Upadanje u rutinu

Niko ne želi da konstantno radi jedno te isto, na isti način, u isto vrijeme i na istom mjestu. Ako vam se seksualni život pretvori u “Dan mrmota”, vrijeme je da malo “razdrmate” stvari, čak i ako i dalje želite da zatrudnite.

Prije svega, ne ograničavajte seks samo na plodne dane. Ne vjerujte u “bapske priče” da se sperma mora “štedjeti” za pogodan trenutak, jer je istina upravo suprotna. Zapravo, zadržavanje sperme može smanjiti pokretljivost spermatozoida.

Zato uživajte u seksu kad god i gdje god poželite. On će učvrstiti vašu vezu i ojačati vas u ulozi roditelja, a uz to, moći ćete kasnije da se sjećate dana kada ste začeli bebu po nečemu veoma lijepom.