Na aukciji Magazin za mlade muškarce

U njemu postoji odlomak koji jako podsjeća na jednu scenu iz romana "Džejn Ejr", u kojoj Berta, Ročesterova luda supruga, podmeće požar u zamku
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 18:23h

Neobični i nikada objavljeni rukopis britanske književnice Šarlote Bronte, čuvene autorke romana "Džejn Ejr", mogao bi da dostigne cijenu od 350.000 eura kada se 15. decembra bude našao na aukciji u londonskom Sotbiju.

Riječ je o minijaturnom časopisu od 19 stranica veličine 35 x 61 milimetar, koji je Bronte napisala kada joj je bilo 14 godina. Prmea mišljenju stručnjaka, taj časopis predstavlja najznačajniji tekst u rukopisu jedne od sestara Bronte koji će biti stavljen na aukciju u poslednjih 30 godina.

"Magazin za mlade muškarce, broj 2" nosi datum avgust 1830. i opisuje avanture junaka imaginarnog svijeta Staklenog grada koji su Šarlota i njene sestre izmislile dok su odrastale.

U njemu postoji odlomak koji jako podsjeća na jednu scenu iz romana "Džejn Ejr", u kojoj Berta, Ročesterova luda supruga, podmeće požar u zamku.

"Pisan s velikom pažnjom, ovaj mali rukopis ukazuje na prvi izliv kreativnosti Šarlote Bronte i, što je najvažnije, pruža rijedak i intiman uvid u jedan od najvećih književnih umova u istoriji", kazao je Gebrijel Hiton, jedan od stručnjaka aukcijske kuće Sotbi.

Bonus video: