PARADOKS

Parovi u vezi i braku zdravije žive, ali se više debljaju

"Brak i zajednica takođe nose potencijal za podsticanje nezdravih ponašanja, budući da parovi često zajedno jedu, gledaju televiziju i konzumiraju alkohol"
84 pregleda 0 komentar(a)
Brak, Foto: Shutterstock
Brak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:09h

Nova studija objavljena u PLOS One pratila je 15.001 odraslih osoba iz Australije tokom deset godina kako bi otkrila razloge zbog kojih osobe koje su u vezama ili braku imaju veću vjerovatnoću da budu gojazne ili jednostavno nabace par kilograma.

Tim koji je vodila Stefania Šopi, sa Univerziteta Central Qvinslend u Australiji, gledao je podatke dobrovoljaca između 2005. i 2014. godine i otkrio paradoks: iako ljudi u vezama imaju tendenciju za zdraviji stil života, partneri ipak dobiju na težini, prenosi Independent.

Otkrili su da parovi manje puše, jedu manje brze hrane i piju manje alkohola, a i manje gledaju televiziju. Ipak, upšteno imaju više kilograma od volontera koji su samci.

Autori su napisali: "Brak i zajednica takođe nose potencijal za podsticanje nezdravih ponašanja, budući da parovi često zajedno jedu, gledaju televiziju i konzumiraju alkohol."

To jest, iako manje jedu junk food od samaca, uključivanjem u ove zajedničke aktivnosti vjerovatno će putem malo smanjiti vlastita pravila, dopuštajući im da se više povežu kao parovi, ali i manje usresrede na zdravlje. Ovo je malo protivriječno, s obzirom na to da parovi žele živjeti duže kako bi provodili više vremena sa svojim partnerima, prenosi Radio Sarajevo.

"Kada parovi ne trebaju više izgledati atraktivno i vitko za privlačenje partnera, mogu se osjećati ugodno kad jedu više ili jedu više hrane bogatih masnoćom i šećerom. Kada parovi imaju djecu u domaćinstvu onda jedu njihove ostatke ili grickalice."