Čovjek koji je režirao Bersluskonijev kraj

Moretijev "Kajman" izašao je uoči izbora 2006. koje je Berluskoni izgubio, ali reditelj nikad nije sebi pripisivao zasluge za tadašnju pobjedu koalicije koju je vodio Romano Prodi
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 21:36h

Politički angažman klizav je teren u umjetnosti, ali poznati italijanski reditelj Nani Moreti je uspio: uz gnušanje nad Berluskonijevom vizijom Italije, publici je ponudio sate i sate dobre zabave.

Mediji na Apeninskom poluostrvu zapazili su ovih dana ono što bode oči - Berluskonijev odlazak u subotu veče, u crnoj limuzini ispred palate predsjednika Italije, neodoljivo podsjeća na finale Moretijevog Kajmana (Il Caimano, 2006), filma kojim je reditelj unaprijed opisao premijerov odlazak.

Krokodilov rođak

U Moretijevom filmu, Kajman, Beruskonijev alter ego, mračnog lica izlazi iz zgrade suda gdje je osuđen na 7 godina. Ulazi u crnu limuzinu iza koje ostaje gomila njegovih pristalica koji bacacaju molotovljeve koktele, nezadovoljni odlukom suda.

Sami naziv filma je znakonovit i to primjećuje britanska štampa: radi se o vrsti gmizavca koji, kao i njegov rođak krokodil, može nepomično da miruje veoma dug period na obali prije nego se spusti u vodu i ustremi na plijen.

Gardijan upravo uzima Moretijev naslov da podsjeti kako je Berluskoni proveo 7 godina u opoziciji prije povratničkog trijumfa na izborima 2001. godine. Uticajni dnevnik postavlja pitanje da li će Berluskonijev gigantski ego prevagnuti i motivisati ga da se vrati na političku scenu.

„Umoran sam da se ljudi smiju Italiji zbog čovjeka koji je vodi“, rekao je prije nekoliko dana Moreti, uoči Bersluskonijevog odlaska.

D'Alema reagisci!!!

Kultna scena iz Moretijevog filma April (1998), prikazuje kolika je bila frustracija lijevo orjentisanih građana Italije dok su gledali premijera populistu i bonvivana kako im urušava ekonomske i kulturne vrijednosti zemlje.

Kada je Moreti dobio Zlatnu palmu, Berluskoni je pobijedio na izborima

Moreti u filmovima prikazuje svoje životno iskustvo, pa ga nije teško zamisliti kako je lično raspravljao sa televizorom na kome se pojavio novi politički igrač.

Film koji je pobijedio na izborima?

“'Fenomen Berluskoni' prvo se odrazio na kulturnom, pa tek onda na političkom planu. Zemljište je, dakle, višeslojno zagađeno. Ali ono je počelo da se zagađuje i prije njegovog zvaničnog političkog života, on je samo pronašao dobro zemljište gdje bi se zasadio”.

“Hoću da kažem da je Italija produkt Berluskonija, ali i Berluskoni je produkt Italije. Sigurno je da se i u ostalim zemljama može pronaći isti pristup svijetu politike, ista agresivnost u pristupu, ali samo je u italijanskoj demokratiji bilo moguće naći takvog medijskog imperijalistu koji je postao i glava vlade”, rekao je Moreti 2007. godine u rezgovoru za beogradsku Politiku.

Moreti je legenda evropskog filma i dobitnik je Zlatne palme u Kanu 2001. za film "Soba moga sina". Berluskoni je upravo te godine pobijedio na izborima.

Moretijev "Kajman" izašao je uoči izbora 2006. koje je Berluskoni izgubio, ali reditelj nikad nije sebi pripisivao zasluge za tadašnju pobjedu koalicije koju je vodio Romano Prodi.

Bonus video: