Joksimović: Podigli smo nivo servisa i prijema

Svi su dobili šansu, to ćemo raditi i protiv Austrije, a od Maribora ćemo se fokusirati na startere, taktiku i neke detalje i odrediti svima neke uloge za Slovačku", kazao je Joksimović
94 pregleda 0 komentar(a)
Joksimović i izabranici, Foto: Boris Pejović
Joksimović i izabranici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2011. 08:28h

Protekla je prva nedjelja rada odbojkaške reprezentacije Crne Gore u pripremama za pretkvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, koji se od 22. do 27. novembra održava u slovačkom Papradu – četiri treninga u Budvi i kontrolna utakmica sa Budvanskom rivijerom (2:3), te dvomeč sa Hrvatskom u Daruvaru (oba meča su završena rezultatom 2:2 u setovima, pošto više nije bilo vremena predviđenog za odigravanje kontrolnih mečeva), dovoljno je “materijala” za prve utiske selektora Ivana Joksimovića…

"Baš sam zadovoljan kako smo odigrali ta dva meča, u kojima smo vodili po 2:1 u setovima. U prvom meču kod 12:6 u četvrtom setu Milivojević je osjetio bol u koljenu, pa sam ga izveo iz preventivnih razloga. Ušao je Đukić, nakon toga i Bošković i Minić umjesto Dabovića i Ćulafića. Izgubili smo taj set i na kraju je bilo 2:2. U drugom meču Milivojević nije uopšte igrao, poštedjeli smo ga za Austriju, a Đukić je odigrao je kao da ima 100 međunarodnih utakmica u nogama, i pokazao je da može da iznese terer jakih utakmica".

"U drugom meču nakon prva dva seta ušli su Bošković i Minić, a u četvrtom sam uveo Strugara i Radovića, tako da smo meč završili sa veoma mladom ekipom, u kojoj su bili još Ječmenica, Đukić i Bojić, uz iskusnog Rašovića (libero). Svi su dobili šansu, to ćemo raditi i protiv Austrije, a od Maribora ćemo se fokusirati na startere, taktiku i neke detalje i odrediti svima neke uloge za Slovačku", kazao je za “Vijesti” Joksimović, u telefonskom razgovoru iz Daruvara, gdje seniori u nedjelju imali slobodan dan.

Joksimović ističe da su se Bojić i Ćulafić nametnuli kao prva napadačka opcija, da je Dabović “odlično dizao, na nivou na kojem bi morao stalno da bude”, te da je Rašović bio na standardno dobrom nivou.

"Činjenica je da nam Šuljagić (povreda) nedostaje, ali Ječmenica opravdava ukazano povjerenje i u njemu polako dobijamo kvalitetnog igrača. Ovaj dvomeč sa Hrvatskom je, s toga, bio izuzetno koristan, s obzirom da su kvalifikacije u Slovačkoj turnirskog karaktera, što znači da će nam trebati doprinos svih 12 igrača. Protiv Austrije ćemo da vidimo kakvi su dometi Balše Radunovića, tako da polako sklapamo mozaik", dodaje Joksimović.

Selektor odbojkaša ističe da je za sada posebno zadovoljan servisom i prijemom servisa, koji su, kako je rekao, protiv Hrvatske bili “nevjerovatno dobri”.

"Na ta dva elementa smo se i bazirali našu igru, s obzirom da protiv ekipa sa kojima igramo u Slovačkoj jedinu šansu možemo da tražimo ako su nam ti elementi na visokom nivou. To je odlično funkcionisalo protiv Hrvatske, koja je igrala u najjačem mogućem sastavu, sa Omrčenom, Kovačevićem, Krnićem, Vulinom, jačom ekipom od one koja je nastupala u Evrolige. Nivo servis i prijem smo mnogo podigli u odnosu na prethodne akcije".

Naša reprezentacija je jutros rano otputovala za Beč, gdje će popodne i sjutra odigrati dva kontrolna meča sa Austrijom, domaćinom nedavnog Evropskog prvenstva. Ekipi će se u Beču priključiti mladi primač servisa italijanskog Segratea, koji zbog obaeza u klubu nije mogao ranije da se priključi.

Moramo stalno da igramo u istom ritmu

Selektor je zadovoljan i atmosferom u ekipi, i harizmom tima koju pokazuje na terenu, jer je ekipa znala da se vrati i velikog minuta i uđe u neizvjesnu završnicu (“nema predaje, igrači vjeruju do kraja i tako igraju”). Ipak, bilo je i obrnutih situacija, pa je to nešto na čemu se treba raditi do Slovačke.

"Treba da budemo još konstantniji, konkretniji. Moramo i na kontrolnim mečevima da stičemo naviku da od prvog do posljednjeg poena igramo u istom ritmu. Zato smo se i opredijelili za više kontrolnih mečeva kako bismo došli do takve rutine u igri. Na dobrom smo putu, jer smo u svih osam odigranih setova odigrali u manje-više istom ritmu, bez prevelikih oscilacija, tako da ćemo iskoristiti mečeve sa Austrijom da što duže držimo visok nivo igre, da što manje osciliramo, i da broj neiznuđenih grešaka svedemo na minimum", zaključio je Joksimović.

Bonus video: