Čekajući premijeru: Agent Bond je uvijek diktirao stil

Kada se pojavi na velikom platnu u oktobru 2012. godine, engleski glumac grubog lica i plavih očiju opet će nositi odijela, košulje i kravate američkog dizajnera Toma Forda
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 23:28h

Skoro pedeset godina otkako se prvi put pojavio u ulozi tajnog agenta 007, Sean Connery je za Britance najbolji James Bond.

To je rezultat glasanja povodom snimanja novog, 23. filma u serijalu, ali i skoro svih anketa koje su do sada imale za pitanje, ko je najbolji Bond?

Mrtva trka za drugo i treće mjesto vodi se između Rogera Moorea koji se najviše puta okušao u ovoj ulozi, Piercea Brosnana i Daniela Craiga.

Aktuelni Bond, iako će mu ovo biti tek treća uloga, za petama je škotskom šarmeru Conneryju. Na konferenciji za novinare prije nekoliko dana Craig se našalio da će Javier Bardem, u ulozi negativca, veći dio filma biti go, a on često bez košulje.

Međutim, koliko god da publika pamti razgolićenog Bonda (scena Craigovog izlaska iz mora u "Kazinu rojal"), za producente je veća mozgalica kako obući Bonda, a ona je riješena.

Kada se pojavi na velikom platnu u oktobru 2012. godine, engleski glumac grubog lica i plavih očiju opet će nositi odijela, košulje i kravate američkog dizajnera Toma Forda.

Možda je diskutabilno da li odjeća čini čovjeka, ali izvjesno je da u velikoj mjeri čini lik najpoznatijeg filmskog špijuna. Za Bondov stil su presudna odijela, a ona su po kroju i odabiru materijala uvijek išla ispred vremena.

Connery je nosio sakoe sa dva dugmeta u vrijeme kada je to u Engleskoj bio korak naprijed u odnosu na klasična tri.

Kada se sedamdesetih vratio u ulogu poslije jednokratnog uskakanja Georgea Lazenbija, donio je novu modu sa širim reverima i pantalonama bez falti. Moore se poslije vratio konzervativnijem stilu sa užim reverima i nogavicama i tradicionalnim engleskim tkaninama.

Čast da oblači Bonda 13 godina pripadala je italijanskom luksuznom brendu "Brioni". Italijanska forma i engleski štofovi odlično su stajali i Craigu u "Kazinu rojal", ali je već u sljedećem filmu "Zrno utjehe" uskočio u najmodernija odijela koje je tajni agent 007 ikad imao - kreacije Toma Forda.

Cijenjeni američki kreator donio je promjenu koja se vidjela odmah. Umjesto ležernih odijela sa malo dužim sakoom sa dva ili tri dugmeta tipičnih za modnu kuću "Brioni", Bond je dobio sako pripijenijeg kroja s dva dugmeta i užim reverima i ramenima.

Tom Ford ovaj rad opisuje kao internacionalni stil.

"James Bond je za mene internacionalni lik. Jedna od stvari zbog kojih Danijelov Bond djeluje svježe i prikladno jeste što ne naglašava kliše engleskog stila. On je apsolutno moderan ", kaže kreator koji za Bonda sprema i naočare, majice, kravate i džempere, a sat će ponovno biti" Omegin ".

U "Zrnu utjehe" Ford je spremio za Craiga 420 komada odjeće i pratećih predmeta, uključujući kopije za dublere. Za odijela je korišten skupocjeni moher- tonik, mješavina vune i kašmira koja ima poseban odsjaj, što je cijenu odijela uvećalo oko 15.000 dolara po komadu. Zanimljivo je da su kragne na košuljama specijalno dizajnirane prema veličini i obliku Craigovog lica..

Šta će voziti agent 007

Šta će voziti Bond u novom filmu i koji će mobilni telefon koristiti, još se nagađa. Na prvim danima snimanja u Londonu viđeni su Jaguar i Range Rover. Bond je čuven po Aston Martinu i Bentleyu, ali je vozio i BMW, Rollce- Royce, Audi... Vremenom je automobil postao manje stvar imidža, a više izbor po principu ko da više za reklamu.

U poslednja dva filma kraljičin špijun je bio dostupan preko telefona Sony Ericson, na kojima se kamera predugo zadržavala za ukus pravih ljubitelja serijala.

Najpoznatiji svjetski brendovi dali 45 milijona dolara za reklamu u novom filmu o Bondu

Kritičari cinično primjećuju da najpoznatiji britanski agent nema samo dozvolu da ubija, već i da prodaje. Roger Moore je nedavno opisao "Zrno utjehe" kao jednu dugačku reklamu. Od kompanija koje su htjele da se njihov brend pojavi u novom filmu "Skyfall" prikupljeno je navodno rekordnih 45 miliona USD.

Bonus video: