Umrla Evelin Loder

Evelin Loder je bila posvećena zdravlju žena i pomogla je u promociji ružičaste vrpce, danas sveprisutnog simbola u svim akcijama borbe protiv raka dojke
81 pregleda 0 komentar(a)
Evelin Loder, Foto: Cnn.com
Evelin Loder, Foto: Cnn.com
Ažurirano: 13.11.2011. 09:31h

Evelin Loder (75), član Este Loder kozmetičke kompanije umrla je u subotu, u Njujorku, javlja CNN. Loder je umrla od komplikacija usljed raka jajnika, u svom domu, orkužena porodicom, saopšteno je iz kompanije Este Loder.

Evelin je u Njujork došla sa porodicom iz Beča, tokom nacističke okupacije Evrope. Kao student je upoznala Leonarda A. Lodera, sina Josipa i Este Loder, za koga se udala.

Bila je posvećena zdravlju žena i pomogla je u promociji ružičaste vrpce, danas sveprisutnog simbola u svim akcijama borbe protiv raka dojke.

Roze traka koja se danas koristi u kampanjama za podizanje svijesti o raku dojke prvi put je korišćena 1991. i već sljedeće godine usvojena kao zvaničan simbol borbe protiv raka dojke.

Traku je, kao prepoznatljiv simbol, dizajnirala 1996. godine Nensi Nik, a Evelin Loder je pristala da uz svoje proizvode kuće Este Loder distribuira roze traku, kako bi upozorili zvanične institucije i zakonodavce na sve veći broj žena koje obolijevaju od raka dojke.

Idejni tvorac trake kao simbola za borbu protiv raka dojke bila je 68-godišnja Šarlot Hejli koja se 1992. godine borila sa rakom dojke i koja je plela trake boje breskve, prodavala ih kako bi prikupila novac a dio novca je uplaćivala Nacionalnom institutu za borbu protiv raka dojke.

Priča o njoj objavljena je u medijima i kada su je pozvali da učestvuje u već organizovanim kampanjama sa svojom trakom, obećavajući joj podršku države, ona je odbila uz obrazloženje da smatra da je sve suviše komercijalno.

Zbog nemogućnosti saradnje, kompaniji Este Loder je upućen zahtjev da se odrekne trake kao simbola borbe protiv raka dojke, međutim smatrajući da je simbol već zaživio, kompanija se obratila advokatu i dobila savjet da samo promijeni boju. Tog trenutka odlučeno je da traka bude roze boje.

Izabrana je pastelno roze boja, i danas je prepoznatljiva kao simbol borbe protiv raka dojke u cijelom svijetu.

Bonus video: