Vukotić: U Crnoj Gori neću živjeti duže od nekoliko dana

Vukotić potiče iz Crne Gore, gdje je osamdesetih i devedesetih godina bio u bliskom kontaktu sa šefovima kriminalnih organizacija i vodećim ljudima u podzemlju
846 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vukotić (Arhivska fotografija), Foto: B. Andrejek
Veselin Vukotić (Arhivska fotografija), Foto: B. Andrejek
Ažurirano: 13.11.2011. 09:32h

Veselin Vukotić (53), bivši bokser koji se posvetio biznisu, može se ponekad vidjeti u boljim novosadskim restoranima u društvu opasnih momaka u kožnim jaknama i glamuroznih djevojaka. Prisustvo ovog pripadnika kriminalnog podzemlja na ulicama grada nije nešto čime bi se zvaničnici u Srbiji hvalili.

To nije mali uspjeh za nekoga ko je, poslije dugotrajnih pregovora o izručenju vođenih između Srbije i Beligije, upravo počeo da izdržava dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo počinjeno u jednom noćnom klubu u Crnoj Gori, 1997.

Vukotić je u zatvoru u Novom Sadu proveo samo osam mjeseci, da bi onda, u avgustu 2010. godine, bio oslobođen, bez prevelike pompe, iz „humanitarnih razloga“, nakon što je, kako vlasti tvrde, preživio srčani udar i operaciju na srcu.

U nekim medijima se već nagađalo da zdravstveno stanje nije pravi razlog za njegovo oslobađanje, a BIRN je sada u prilici da potvrdi da je Vukotić pristao da sarađuje i podijeli sa policijom osjetljive informacije o crnogorskim gangsterima umiješanim u protivzakonite aktivnosti koje uključuju pranje novca i krijumčarenje cigareta i droge.

Nekoliko izvora na visokim položajima u policiji i pravosuđu potvrdili su da Vukotić sarađuje sa istražiteljima u Srbiji koji nastoje da dođu do dokaza koji terete ključne crnogorske zvaničnike i povezuju ih sa krugovima organizovanog kriminala.

Vukotić, poznat i kao Vesko, potiče iz Crne Gore, gdje je osamdesetih i devedesetih godina bio u bliskom kontaktu sa šefovima kriminalnih organizacija i vodećim ljudima u podzemlju.

Spreman da govori

" Vukotić nas je kontaktirao prije puštanja iz zatvora u Belgiji i objasnio nam da u slučaju da ga izruče Crnoj Gori tamo neće poživjeti duže od nekoliko dana.

Navodno se razišao sa nekadašnjim partnerima, a bio je spreman da nam zauzvrat ponudi korisne informacije" izjavio je za BIRN jedan visoki srpski zvaničnik iz Ministarstva pravde koji je zahtijevao da ostane anoniman.

„On zna mnogo toga o crnogorskim mafijašima i spreman je da govori.“

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: