Revolucionarno

Ljudska krv će se proizvoditi od genetski modifikovanog pirinča?

\'\'Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na miševima pokazala su da nema neželjene posledice\'\', rekao je dr. Daichang Yang, naučnik koji je vodio istraživanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 15:00h

Kineski naučnici su iz genetički modifikovanog zrna riže uspjeli proizvesti ključni sastojak ljudske krvi, piše australijski foodmagazin.

Riječ je o proteinu krvne plazme albuminu, koji bi trebao omogućiti proizvodnju vještačke krvi i tako pružiti sigurniju alternativu dobrovoljnom davanju.

Zalihe krvi u bolnicama često su nedovoljne, a pogotovo kada se na nekom području dogode velike nesreće. Zasad se bolnice oslanjaju na dobrovoljne davaoce, a u budućnosti bi taj veliki problem mogla riješiti riža.

Uzgojem genetički modifikovane riže u poljima mogle bi se proizvesti veće količine proteina koji igra ključnu ulogu u prenosu hormona i minerala, čišćenju krvi od štetnih materija, kao i regulaciji krvnog pritiska.

''Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na miševima pokazala su da nije imao neželjene posledice'', rekao je dr. Daichang Yang, naučnik koji je vodio istraživanje.

On je dodao da proizvodnja albumina iz riže daje nadu i za stvaranje i ostalih proteina poput hemoglobina i imunoglobulina.