Da li je mir koji osjetimo kad se sretamo, ono što nam treba?

Čuvar prirodne ravnoteže među nama je anđeo koji ima veliki stomak, sunce umjesto kragne...priča umjetnik Adin Rastoder, učesnik Bijenala mladih u Solunu
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 20:25h

Studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja Adin Rastoder, Tijana Gordić i saradnica Dušica Ivetić, predstavili su Crnu Goru na XV Bijenalu mladih Mediterana i Evrope, koji se ove godine održava u Solunu.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “Simbioza”, a učestvuje više od 400 umjetnika, iz preko 30 zemalja Evrope. O učešću na Bijenalu, svom radu kao i utiscima sa ove značajane umjetničke manifestacije, Adin Rastoder govori za “Vijesti”.

Na Bijenalu ste izložili rad “Guardian of the natural balance between us” (Čuvar prirodne ravnoteže među nama), koji ste osmislili i realizovali sa slikarkom Tijanom Gordić. Kako je došlo do saradnje i kako ste uskladili vaše umjetničke senzibilitete?

"Problem ovakvih manifestacija je upravo to što uglavnom dobijate 'prelijepe' komentare, rijetke su prave kritike"

Prihvatio sam predlog, ali mi nije bilo lako kada je trebalo da joj pošaljem skulpturu da je oslika, strah me bilo šta će da joj uradi sa nekim njenim tankim četkicama, kojim slika… Ali ona je osoba koja dobro poznaje moj rad i jedina kojoj bih dozvolio da slika po mojoj skulpturi, tako da što se tiče usklađivanja senzibiliteta nije bilo nikakvih mimoilaženja.

Možete li nam približiti Vaš rad? Ko je “Čuvar prirodne ravnoteže među nama”?

Čuvar prirodne ravnoteže među nama je anđeo koji ima veliki stomak, sunce umjesto kragne, krila sa kojima nije moguće polećet', nebo na grudima i leđima…Zašto je to sve tako ja, vam ne smijem isričati.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “Simbioza”. Riječ je o jednom kompleksnom odnosu, ali u Vašem slučaju akcenat je stavljen...

“Rođeni s epitetom - ime, nacionalnost, religija, (ne)talenat - postojanje u okviru jedne formacije, nerazumijevanje među krugovima, zatvaranje, konflikt, strah/prasak!?

Rođeni s epitetom - osuđeni na umanjenu slobodu!!! Provirivanje van kruga, saznanje, od introverzije do ekstraverzije, nepoznavanje novog, zainteresovanost, naklonjenost, negodovanje u okviru zatvorene formacije. Da li je mir koji osjetimo kad se sretamo, ono što nam treba? Je li to otvaranje formacije radi balansa? Da li smo se djelovanju prirode previše prepustili (previše?!)? Skupa djelujemo trudeći se da ne budemo uzrok nemira u prirodi, jer je ona posrednik za mir među nama?”

Kako je publika reagovala na Vaš rad?

Problem ovakvih manifestacija je upravo to što uglavnom dobijate 'prelijepe' komentare, rijetke su prave kritike, ili se nema vremena za to. Tako da ne vjerujem previše u reakcije, ali sam ubijeđen da je naš rad sijao kao zvizda Danica među ostalim radovima na petnaestom Bijenalu.

Koliko su Vas osvojili drugi radovi na XV Bijenalu?

Moje skromno mišljenje je da je devedeset posto autora tu zalutalo, a među preostalih deset posto zbilja ima sjajnih umjetnika. Jedan od njih je naš drugi predstavnik na petnaestom Bijenalu Dušica Ivetić koja je izložila video rad pod nazivom “Silence”.

Pomenuo bih i autorku iz Španije Anu Solanas koja se predstavila sa kratkim animiranim filmom “The Twin Girls Of Sunset Street”, kao i video instalaciju umjetnika iz Italije Martin Romea pod nazivom“Built in.

Bonus video: