Saznajte da li je so opasna po zdravlje

Druga studija, objavljena u Belgiji maja ove godine, je utvrdila da osobe koje konzumiraju mnogo soli nijesu pod većim rizikom od hipertenzije nego one koje to ne čine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 11:58h

Smanjivanje unosa soli možda i nema pozitivan uticaj na opšte zdravlje, ukazuje istraživanje danskog tima na čelu s dr Nilsom Graudalom iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu.

Taj zaključak bazira na analizi više od 160 naučnih studija iz kojih proističe da smanjenje unosa soli istina može da snizi pritisak osobama kojima je on inače norrmalan ili povišen, ali takođe dovodi i do povećanog lučenja izvjesnih hormona i povećava sadržaj masti iz grupe lipida, što na dužu stazu može da ima nepovoljno dejstvo na zdravlje srca, prenijela je novinska agencija Rojters.

Dr Graudal ističe da čak još nije sasvim izvjesno ni da sniženi krvni pritisak povoljno djeluje na srčano zdravlje opšte populacije. Jedna britanska studija iz jula ove godine nije pronašla dokaze da smanjen unos soli smanjuje rizik od srčanih bolesti ili prerane smrti. Druga studija, objavljena u Belgiji maja ove godine, je utvrdila da osobe koje konzumiraju mnogo soli nijesu pod većim rizikom od hipertenzije nego one koje to ne čine.

Šta više, ispalo je da su ljuditelji soli pod manjim rizikom da umru od neke srčane bolesti nego oni koji ograničavaju njen unos. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), međutim, za sad redukovanje unosa soli stavlja na listu 10 najboljih savjeta da se smanji učestalost hroničnih bolesti. Zdravstvene smjernice u mnogim zemljama preporučuju opštoj populaciji smanjenja unosa soli sa tendencijom sve većeg pooštravanja tog zahtjeva.

U Velikoj Britaniji se, na primjer, preporučuje da odrasle osobe do 2015. smanje dnevni unos soli na šest grama, a do 2025. na tri grama. Prehrambenim smjernicama administracije Sjedinjenih Američkih Država se preporučuje dnevni unos soli od 2,3 grama, s tim što oni Amerikanci koji su pod većim rizikom od hipertenzije i srčanih bolesti, treba da ga smanje na svega 1,5 grama.

Bonus video: