EU kreira bazu navijača kojima je zabranjen ulazak na stadione

Nakon što je nacrt rezolucije u četvrtak prihvaćen na odboru, o njemu bi na plenarnoj sjednici EP-a trebalo da se glasa u decembru u Strazburu
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 10:54h

Evropska unija trebalo bi da donese stroge mjere protiv dopinga, namještanja utakmica i nasilja na sportskim stadionima, te ustanovi bazu podataka koja bi sadržala popis lica kojima je zabranjen ulazak na stadione, informacija je iz Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a koje je iznijelo nacrt rezolucije koja je prihvaćena glasanjem.

Tekst o evropskoj dimenziji sporta, kako se navodi na stranici EP-a, naglašava kako je hitno potrebno zaštititi integritet sportskih takmičenja, te da bi doping, namještanje utakmica, ilegalno klađenje, pranje novca, nasilje na stadionima trebalo da budu krivična djela.

Profesija sportskih menadžera takođe bi trebalo da bude regulisana i podložna minimalnim kvalifikacijama visokih škola. Takođe, evropska baza sa imenima osoba kojima je zabranjen ulazak na stadione pomogla bi zemljama članicama u razmjeni informacija.

Zastupnici pozivaju na transparentnije međunarodne transfere igrača, traže od klubova da se pridržavaju imigracijskih zakona kada kupuju igrače iz trećih zemalja, te predlažu da Evropska komisija proglasi “Evropski dan sporta”, kao i da uvede titulu “Evropske sportske prijestonice”.

Nakon što je nacrt rezolucije u četvrtak prihvaćen na odboru, o njemu bi na plenarnoj sjednici EP-a trebalo da se glasa u decembru u Strazburu.

Bonus video: