Lendis proglašen krivim za "hakerisanje"

Tužioci su naveli da su Lendis i njegov trener Arni Bejker smislili kako da hakerišu kompjuterski sistem te laboratorije kako bi dobili dokumenta koja biciklistu povezuju sa dopingom
0 komentar(a)
Flojd Lendis, Foto: REUTERS
Flojd Lendis, Foto: REUTERS
Ažurirano: 10.11.2011. 18:03h

Američki biciklista Flojd Lendis proglašen je krivim u odsustvu u Francuskoj, zbog uloge u rušenju računara doping laboratorije.

Sud u Nanteru osudio je Lendisa na godinu dana uslovne zatvorske kazne. To je šest mjeseci manje nego što su tražili tužioci.

U laboratoriji Svjetske antidoping agencije (WADA) u blizini Pariza, 2006. godine kod Lendisa je pronađen neobično visok nivo testosterona, zbog čega je ostao bez titule na "Tur de Fransu”.

Tužioci su naveli da su Lendis i njegov trener Arni Bejker smislili kako da hakerišu kompjuterski sistem te laboratorije kako bi dobili dokumenta koja biciklistu povezuju sa dopingom.

Njih dvojica su bili među petoricom optuženih od strane Šatenaj-Malabri laboratorije za upad u njihov sistem.

Lendis je u imeil poruci agenciji Asošiejtid presu na početku suđenaj prije mjesec dana napisao da nije imao informacije o predmetu osim putem medija i da nikada nije pozvan ili kontaktiran od strane suda, uprkos tvrdnji tužilaca da je bilo suprotno.

On je tada negirao bilo kakvu vezu sa hakovanjem računara pomenute laboratorije.

Bonus video: