Za Vujovića koban bio ubod nožem direktno u srce

Nakon što je nož izvađen, prema riječima vještaka, krv je liptala, tako da Vujović nije mogao da se kreće, niti da učestvuje u sukobu
114 pregleda 0 komentar(a)
Vojislav Grujo Vujovic, Foto: Anto Baković
Vojislav Grujo Vujovic, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.11.2011. 13:18h

Vještak sudske medicine dr Miodrag Šoć kazao je danas na suđenju Ramizu B. Čalakoviću, optužen za ubistvo Vojislava Vujovića, da je smrtonosna rana bio direktan ubod nožem u srce.

Nakon što je nož izvađen, prema riječima vještaka, krv je liptala, tako da Vujović nije mogao da se kreće, niti da učestvuje u sukobu, osim što je napravio nekoliko agonalnih pokreta.

Prema optužnici Veljka Rutovića, zamjenika višeg državnog tužioca, Ramiz B. Čalaković iz Rožaja, nastanjen u Baru, je 27. februara 2011. godine oko 19,45 časova u starobarskom naselju Ruske barake, sa umišljajem nožem ubio raseljenika sa Kosova Vojislava Vujovića (34) zvanog Grujo u Baru.

Nakon svađe sa Vujovićem, zbog novčanog duga za obavljene građevinske radove, Čalaković ga je više puta ubo nožem u grudi. Okrivljeni je zatim pobjegao, ali je uhapšen u Kolašinu iste noći.

Bio licem okrenut ka napadaču

Šoć je danas dopunio obdukcioni zapisnik i pred krivičnim vijećem sudije Ratka Ćupića u Višem sudu u Podgorici, i dao mišljenje o povredama koje je Vujović zadobio.

“Smrtonosna povreda Vujoviću je nanijeta jako zamahnutim mehaničkim oruđem, šiljkom i udarcem oštrice noža. Zadobio je rascjep srčane kese i srca, sa krvarenjem koji su doveli do smrti. Kako je nož, nakon udarca, izvađen iz srca, izgubljena je svaka mogućnost za spasavanje života.

Krvni podlivi u predjelu lijeve nadlaktice i desne butine nastali su od direktnog udara. Prilikom zadobijanja povreda Vujović je bio licem okrenut prema osobi koja ga je napala”, kazao je dr Šoć.

Punomoćnik porodice Vujović, advokat Borivoje Đukanović pitao je da li osoba koja je direktno udarena nožem u srce, kao što je Vojislav Vujović u ovom slučaju, može da se kreće nekoliko desetina metara.

Nije mogao ni da se kreće, a kamoli da se tuče

“Isključujem svaku mogućnost da je Vujović mogao normalno da hoda nakon zadobijanja ove povrede. Mogao je samo da ima agonalne pokrete. Isključujem svaku mogućnost da je mogao da se kreće 30-40 metara, jer je nastupilo intezivno krvarenje.

Liptala je krv nakon što je noć izvađen iz srca. Isključujem svaku mogućnost da je mogao da se tuče”, kazao je Šoć.

Vještak dr Budimir Borovinić rekao je da je optuženi Čalaković, prema medicinskoj dokumentaciji hitne pomoći u Baru, zadobio povredu pete lijevog stopala. Vještak je naveo da se iz oskudne medicinske dokumentacije vidi da je povreda veličine 1 x 1 centimetar, ali da nije nastala prije 27. februara.

“Moguće je da je nastala u ovom događaju. Povreda stopala je nastala od djelovanja zamahnute tupo-tvrde mehaničke sile slabog inteziteta. Ovakva povreda pete je nekaraktersitična.

Ne može se utvrditi sredstvo sa sigurnošću, a ja sam u nalazu pomenuo da je nastala od metalne šipke, jer sam imao na uvid sudske spise, i ostavio takvu mogućnost. Dakle, ova povreda je mogla nastati i od slične mehaničke sile, a ne može se isključiti mogućnost da je nastala i od pada”, smatra dr Borovinić.

Advokat Predrag Đolević, branilac optuženog, predložio je da se sasluša ljekar hitne pomoći u Baru koji je pregledao Čalakovića.

“U medicinskoj dokumentaciji ljekar je samo naveo povredu stopala, dok nema ni riječi da je Čalaković imao i povredu na glavi. Takođe, predlažem da svjedoči i advokat Rifat Feratović koji je bio njegov branilac u policiji u Baru, da se izjasni o poverdi na glavi.

Tužilac Veljko Rutović i punomoćnik porodice, advokat Đukanović protivili su se predlogu odbrane, ističući da ljekar sve što je imao, naveo u izvještaju prilikom Čalakovićevog pregleda. O predlozima odbrane sud će odlučiti do narednog glavnog pretresa 5. decembra

Bonus video: