MANS-a podsjeća Pavićevića da avansa u oglasu tendera nije bilo

“Imenovali smo stručnu i odgovornu komisiju koja je posao obavila na najbolji mogući način", kazao je Pavićević radiju Antena M
78 pregleda 0 komentar(a)
zarko pavicevic, Foto: Boris Pejović
zarko pavicevic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2011. 14:04h

Gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, odbacio je optužbe Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da je u postupku javnih nabavki zloupotrijebio službeni položaj i istakao da je u slučaju izbora izvođača radova na novom nadvožnjaku sve urađeno transparentno i zakonito.

" Imenovali smo stručnu i odgovornu komisiju koja je posao obavila na najbolji mogući način" kazao je Pavićević radiju Antena M, a prenijela Mina Bussiness.

Prema riječima Pavićevića, sve je rađeno u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

" Svi koji, eventualno, nijesu bili zadovoljni imali su mogućnost da se žale. Shodno tome ne vidim bilo kakav problem u tom slučaju" rekao je Pavićević.

MANS je u utorak specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Đurđini Ivanović podnio krivičnu prijavu protiv Žarka Pavićevića zbog sumnje da je u postupku dodjele ugovora na izgradnji nadvožnjaka u Baru, zloupotrijebio službeni položaj i favorizovao podgoričku kompaniju Bemax.

Pavićević se sumnjiči da je u izboru izvođača radova na novom nadvožnjaku, favorizovao građevinsku kompaniju Bemaks koja je, i pored više cijene u odnosu na drugorangiranog ponuđača iz Užica, dobila posao vrijedan oko 1,45 miliona eura.

Krivična prijava je podnijeta i protiv pet službenika opštine Bar koje je Pavićević izabrao da kao Komisija vode postupak javne nabavke i to protiv Dragana Simovića, Aleksandra Brajovića, Đura Karanikića, Tatjane Šišević i Nikole Popovića.

MANS: Nisu demantovali nijedan dokaz

" Iako je MANS u krivičnoj prijavi ponudio nedvosmislene dokaze, koje je prezentovao i javnosti, niti Pavićević, niti vlasnik Bemaxa, Veselin Kovačević, nisu niti jednom riječju demantovali bilo koji od njih" odgovorio je odmah direktor programa za urbanizam MANS-a Dejan Milovac.

U reagovanju Bemax-a na optužbe MANS-a, direktor Veselin Kovačević je saopštio u srijedu da je odluka o izboru ponuđača donijeta jednoglasno te da su se prilikom ocjenjivanja ponuda bodovala tri uslova: cijena, rok završetka i troškovi ekonomičnosti.

Milovac je istakao, međutim, da je “nemoguće demantovati da je u javnom pozivu stajalo da za ovaj posao neće biti avansnih plaćanja, kao i da se tada nije pominjala Direkcija za saobraćaj kao sufinansijer posla”.

" U svim dokumentima do kraja zavrąetka tendera je stajalo da je naručilac posla Opština Bar, te da su kompletna sredstva obezbijeđena u budžetu Opštine.

Dva mjeseca nakon okončanja tenderskog postupka i odabira Bemaxa, Žarko Pavićević, sklapa ugovor o sufinansiranju sa Direkcijom za saobraćaj, a istog dana i ugovor o izvođenju radova sa Bemaxom kojim se ovoj kompaniji odobrava avans.

Niti jedna druga kompanija nije mogla znati da je Direkcija za saobraćaj sufinansijer, te da postoji mogućnost avansnog plaćanja jer je u pozivu i tenderskoj dokumentaciji izričito stajalo da avansnog plaćanja neće biti- istakao je Milovac.

On je naveo da je pitanje “zbog čega je Direkcija morala ući u ovaj posao, ukoliko su sredstva obezbijeđena u budžetu Opštine Bar, kako se navodi u svim dokumentima, i to tek nakon što je završen tender i izabran Bemax”.

" Takođe, postoji osnovana sumnja da je Opština svjesno ušla u posao uz neriješene imovinsko-pravne odnose na trasi nadvožnjaka, čime je obesmišljen rok izvođenja radova kao kriterijum za odabir Bemax-a za najpovoljnijeg izvođača radova " dodao je Milovac.

Veći dio vremena gradili bez dozvole

Dan ranije direktor Bemax-a Veselin Kovačević saopštio je da je ta kompanija krenula sa izvođenjem radova “nakon što su otklonjene imovinsko pravne poteškoće” i da su posao završili u roku.

- Što se avansnog plaćanja tiče, tačno je da po tenderu Opština nije mogla da na taj način ostvari uplatu, ali jet a mogućnost ostavljena Direkciji za saobraćaj kao partnera u finansiranju i izvođenju tako značajnog saobraćajnog poduhvata, što je bilo opšte poznato svakom od potencijalnih učesnika na tenderu – saopštio je Kovačević.

Milovac u reogavanju podsjeća, međutim, da Opština Bar “nikada nije saopštila za koliko je tačno probijen rok definisan ugovorom, niti je bilo ko platio penale zbog kašnjenja od preko pola godine”.

" Nije poznato da li je ukupno kašnjenje uzrokovano samo imovinsko-pravnim odnosima ili je i Bemax kasnio sa izvođenjem radova, te da li će bilo ko u Opštini odgovarati zbog tendera koji je raspisan bez prethodno stvorenih preduslova na terenu

.Koliko je sve bilo po zakonu i transparentno, govori i činjenica da je su Žarko Pavićević i Veselin Grbović svečano otvorili nadvožnjak a da prethodno nije bila pribavljena upotrebna dozvola, kao i da je sam nadvožnjak veći dio vremena Opština gradila bez građevinske dozvole, što je takođe krivično djelo- zaključio je Milovac.

Milovac: Gradonačelnik nesposoban da zakonito upravlja Barom

" Nakon svega pomenutog, postoji osnovana sumnja da je Pavićević otvoreno favorizovao Bemax, te da je zajedno sa Direkcijom za saobraćaj svjesno obmanuo ostale učesnike na tenderu kako bi Bemax prvo dobio posao, a zatim imao i povoljnije uslove ugovora.

Gotovo da više nema sumnje da je Žarko Pavićević nesposoban da na zakonit način upravlja Opštinom Bar i njenim finansijama, te ovim putem još jednom apelujemo na tužilaątvo i policiju da ubrzaju istragu u slučaju Pavićević kako bi se spriječile dodatne štete po javni interes, te eventualni uticaj na dokaze i svjedoke" naglasio je Milovac

Bonus video: