Osnivač grupe “Oregon”: Ralf Tauner prvi put u Podgorici

Rauner je kompozitor, aranžer, gitarista, multiinstrumentalista (klasična gitara, gitara sa 12 žica, klavir, klavijature, udaraljke i truba)
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 15:51h

Ralf Tauner, poznati američki kompozitor, prvi put gostuje u Podgorici, na koncertu koji će se održati u četvrtak sa početkom u 20 sati u KIC-u.

Rauner je kompozitor, aranžer, gitarista, multiinstrumentalista (klasična gitara, gitara sa 12 žica, klavir, klavijature, udaraljke i truba).

Ostvario je znamenitu karijeru muzičara koji istražuje i stvara svoj originalni zvuk u domenu klasične muzike, džeza, tradicionalne i svjetske muzike.

Osnivač je grupe “Oregon”. Njegov jedinstveni svirački i kompozitorski stil su inspirisani šąirokim uticajima, od Baha do džez muzike. .

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima su i dvije njemačke “Grammy” nagrade) – 1976. godine za najbolji jazz album u svijetu (Solistice, sa Janom Garbarekom, Eberhardom Veberom i Džonom Kristensenom), i opet 1988. za ostvarenje “Ecotopia” na kojem je radio sa bendom Oregon.

Tauner je snimio više od sto pedeset svojih kompozicija instrumentalne muzike. Njegova djela za orkestar izvodili su broji američki i evropski ansambli, a pozpisuje muziku i za brojne filmove i predstave.

Najnovije ostvarenje – Oregon u Moskvi, dupli CD muzike simfonijskog orkestra – čini deset kompozicija koje je Tauner komponovao za Oregon i orkestar, snimljene u Moskvi sa simfonijskim orkestrom Čajkovski.

Kompozicija The Templars, četvrta po redu na ovom albumu, 2001. godine je dobila “Grammy” nominaciju za najbolju instrumentalnu kompoziciju.

Bonus video: