Srećni Luis Hamilton slavio u ludoj trci ulicama Bakua

Hamilton je do pobjede došao na krajnje neobičan način - njegov klupski drug Valteri Botas bio je u sigurnom vođstvo, kada mu je tri kruga prije kraja pukla guma
88 pregleda 0 komentar(a)
hamilton, Foto: Reuters
hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2018. 14:23h

Nevjerovatna, luda trka za Veliku nagradu Azerbejdžana ulicama Bakua završena je pobjedom Luisa Hamiltona, aktuelnog šampiona i vozača Mercedesa.

Hamilton je do prve pobjede ove sezone došao na krajnje neobičan način - njegov klupski drug Valteri Botas bio je u sigurnom vođstvu, kada mu je tri kruga prije kraja pukla guma!

"Bože moj, guma je pukla, sama od sebe", zavapio je Finac preko timskog radija.

Bio je to vrhunac uzbuđenja u Bakuu, na trci, u kojoj je sejfti kar dva puta izlazio na stazu, u kojoj su se sudarili vozači Red Bula - Maks Ferstapen i Danijel Rikardo, u kojoj je Sebastijan Fetel u Ferariju do 40. kruga imao pobjedu u rukama...

"Nevjerovatna trka. Valteri je radio sjajne stvari, zaslužio je pobjedu. I Sebastijan je zaslužio. Malo je čudno što sam na ovom mjestu. Definitivno neuobičajena pobjeda", kazao je Hamilton.

Drugi je bio Ferarijev Kimi Raikonen, koji je startovao kao šesti, imao i kontakt sa Estebanom Okonom, a u jednom trenutku bio i ispod desetog mjesta. Treći je završio Serhio Peres, vozač Fors Indije.

"Izvanredan kraj trke koja nije počela dobro. Moj cilj je bio da budem miran, da čekam šansu i izbjegavam nevolje. Isplatilo se, ali bilo je teško", rekao je Raikonen.

Sebastijan Fetel je bio četvrti.

Trka u Bakuu od starta je bila uzbudljiva, sa mnogo kontakata, tako da je bezbjednosno vozilo na stazu izašlo već u prvom krugu, kada nakon sudara Raikonena i Okona-

Kada je ušla u mirniju fazu, i kada je Fetel imao sigurnu prednost od osam sekundi i sigurnu vožnju, Ferstapen i Rikardo su izazvali haos, sudarom pri brzini većoj od 250 kilometara na sat, u 40. krugu.

Drugi izlazak sejfti kara, poremetio je Fetela, a taman kada je staza bila očišćena i spremna za nastavak trke dogodila se nevjerovatna scena. Vozač ekipe Has, Roman Grožan, nakon gubitka kontrole nad bolidom zakucao se u zid, iako je u tom momentu bezbjednosno vozilo bilo na stazi, koje je vodilo trku čak osam krugova.

I Fetel i Botas su u tom periodu, između 40. i 48. kruga, odradili zamjenu guma, nakon čega je Botas preuzeo vođstvo.

Fetel je odmah krenuo da ga napadne, Finac je odbio, pa je vozač Ferarija, u toj gužvi, pao čak na peto mjesto.

Put Botasu do pobjede bio je tada otvoren, ali ga je nevjerovatan peh koštao trijumfa.

Hamilton je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 70 bodova, četiri više od Fetela.

Naredna trka vozi se u Španiji za VN Katalonije, 13. maja.

Bonus video: