Vendersovi filmovi u CNP-u

Svake večeri biće prikazana po dva filma sa početkom u 19 i u 21 sat
80 pregleda 0 komentar(a)
Vim Venders, Foto: Rojters
Vim Venders, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.11.2011. 13:08h

Filmski program pod nazivom “Vim Venders - povodom 65. rođendana”, koji Crnogorsko narodno pozorište organizuje u saradnji sa Gete institutom iz Beograda, otvoriće četvrtak u 19 sati na Sceni Studio, “Lisabonska priča”.

U okviru ovog programa na sceni Studio CNP-a 10, 11. i 12. novembra biće prikazano šest filmova legendarnog njemačkog reditelja: “Lisabonska priča“, “Nebo nad Berlinom“, “Braća Skladanovski“, “Hotelska soba 666“, “Kad prošlost zakuca“ i “Pariz Teksas“.

Svake večeri biće prikazana po dva filma sa početkom u 19 i u 21 sat. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

U četvrtak će nakon filma “Lisabonska priča“, u 21 sat, biti prikazano ostvarenje “Nebo nad Berlinom“. U filmu “Lisabonska priča“ igraju Ridiger Fogler, Patrik Bahau, Vasko Sekveira... Film je priča o režiseru Monrou koji ne uspijeva da snimi nijemi crno -bijeli film o Lisabonu i poziva svog prijatelja Filipa Vintera da mu pomogne.

Ovaj, međutim, stiže prekasno i zatiče samo započet film. Monro je nestao, a Vinter, fasciniran gradom i portugalskom pjevačicom odlučuje da čeka svog prijatelja i da na sopstvenu ruku potraži odgovarajuće šumove za film.

Film “Nebo nad Berlinom“. U filmu igraju Bruno Ganc, Solveij Domarten, Oto Zander... Jedan od anđela koji pruža utjehu stanovnicima Berlina osjeća potrebu da kao čovjek osjeti život, i ulazi u sferu zemaljskog, doživljava ljubav, čežnju, smrtnost.

Vjerovatno najveći filmski uspjeh Vima Vendersa, predstavlja poruku ljubavi upućenu smislenosti, razmišljanje o ograničenosti ovozemaljskog bivstvovanja i posvetu “mitu Berlin”.

Crno-bijele umjetničke sekvence snimljene 1986. godine prikazuju Berlin koga karakterišu ožiljci od rata i rane od podjele. Asocijativna struktura filma otvara prostor svijesti da se nalazite u vanvremenskom prostoru i ujedno u centru istorije, svijesti koju pokreće estetika raspada, simboli hladnog rata, dalja prošlost i romantični impulsi bjekstva supkulture.

Bonus video: