Kirilova se vraća na teren u 47. godini!

Kirilova je sa reprezentacijom Sovjetskog saveza osvojila, praktično, sve što se osvojiti može.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 12:18h

Jedna od najboljih odbojkašica svih vremena, svakako najbolja tehničarka, Ruskinja Irina Kirilova odlučila je da se vrati na teren u 47. godini! Karijeru će nastaviti onamo gdje je, praktično, i započela – u Uraločki (gdje je stigla sredinom 80-tih iz jednog lokalnog kluba), na čiju se klupu vratio njen učitelj, Nikolaj Karpolj, koji je i tražio Kirilovoj da mu pomogne na terenu…

Kirilova je sa reprezentacijom Sovjetskog saveza osvojila, praktično, sve što se osvojiti može. Ima zlato sa olimpijskih igara u Seulu (1988.), Svjetskog prvenstva u Kini (1990.), evropskih prvenstava u Italiji i Bugarskoj (1989. i 1991.) i Svjetskog kupa u Japanu (1989.)

Na klupskom planu, igrajući za Uraločku, zagrebačku Mladost, te razne klubove u Italiji ima preko 30 trofeja, od čega čak osam puta je osvajala Kup šampiona.

Početkom 90-tih godina, zbog nesuglasica trenerom Karpoljem, prelazi u zagrebačku Mladost, za koju je igrala do 1994. godine, a tokom svog boravka u Zagrebu dobila je i hrvatsko državljanstvo, i nastupala za hrvatsku reprezentaciju, sa kojom je osvojila dva srebra na evropskim prvenstvima u Holandiji 1995. i Češkoj 1997. godine.

Htjela je da se ponovo vrati u rusku reprezentaciju kako bi nastupala u olimpijskom ciklusu za Peking, ali joj pravila Svjetske odbojkaške federacije to nijesu dopuštala, jer je već jednom promjenila državljanstvo.

Već dva puta je odlazila u penziju, 2004. i 2006. godine, ali se vraćala na teren, posljednji put 2008. godine, prvo u dresu Dinama iz Moskve, a onda Italijanske Novare, gdje je grala do juna 2010. godine..

U februaru ove godine izabrana je za selektora hrvatske ženske reprezentacije, ali je krajem juna napustila kormilo zbog nepoštovanja ugovornih obaveza od strane Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Bonus video: