Žene seks doživljavaju kao obavezu, a ne kao zadovoljstvo

U istraživanju je učestvovala 1.031 žena, a odgovarale su na pitanja vezana uz njihovu seksualnost
81 pregleda 0 komentar(a)
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.11.2011. 11:45h

Iako je seks vrlo dobar za zdravlje, ali i raspoloženje, sam je mali broj žena svjestan tih činjenica. Veliko istraživanje pokazalo je da mnoge žene doživljavaju seks kao obavezu, a ne kao zadovoljstvo.

Godišnje istraživanje "Women talk" koje sprovodi britanska organizacija HealthyWomen, pokazuje da polovina ispitanih žena vjeruje da je seks nekoliko puta sedmično zdrav, ali ih to ipak čini svega 30 odsto. Tačnije, 66 odsto žena priznalo je da ima seksualne odnose jednom sedmično ili rjeđe, piše marketwatch.com.

"Najnovije istraživanje otkriva da žene zaista ne razumiju koje sve fizičke koristi mogu da imaju od aktivnog seksualnog života. Seks, kao što su nam pokazala brojna istraživanja, smanjuje stres, jača mišiće, poboljšava imunitet i pomaže bržem sagorijevanju kalorija", kaže Elizabet Bataljino Kahilj, direktorica organizacije HealthyWomen.

Cilj istraživanja "Women talk" je da se razumije koliko je ženama seks važan, te kako utiče na njihovo zdravlje. U istraživanju je učestvovala 1.031 žena, a odgovarale su na pitanja vezana uz njihovu seksualnost.

Psihijatar Naomi Grenblat je kazala da su se rezultati istraživanja poklapaju sa onime što ona otkriva u svojoj praksi.

"Raste broj žena koje praktikuju seks iz nekakvih obaveza, a ne iz čistog užitka. Žene mi često pojašnjavaju da dan ima svega 24 sata, te da im seks nije najveći prioritet", kaže ona.

Bonus video: