Surova pravda za žrtve: Prosječna kazna za silovatelje manja od 3 godine

Time se ovo jako traumatično iskustvo za žrtvu svelo gotovo na nivo običnog razbojništva
183 pregleda 0 komentar(a)
Silovanje, Foto: Shutterstock.com
Silovanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.11.2011. 09:27h

Ljubomir Kotlica je osuđeni silovatelj iz Nikšića. Uskoro će ponovo biti slobodan čovjek, jer se njegova kazna od dvije godine zatvora bliži kraju.

Kotlica je silovao djevojku svog prijatelja 12. decembra 2002. godine. Pošto je propustila autobus, zamolila je da je prebaci kući. Umjesto toga, Kotlica je odvezao u obližnji kamenolom, gdje je silovao.

Sve to potvrdila je presuda Višeg suda u Podgorici, u septembru 2009. godine. Suđenje je trajalo punih sedam godina, a Kotlica je dobio kaznu, koja jedva prelazi zakonski propisan minimum za ovo krivično djelo.

Teško da neko može da se sjeti kada je posljednji put u Crnoj Gori silovatelj osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Sudska statistika potvrđuje da, bar u posljednjih pet godina, to nije uradio nijedan sudija.

S druge strane, u tri odvojena suđenja za silovanje izrekli su kaznu od svega šest mjeseci. Prosječna kazna za silovatelje u Crnoj Gori je dvije godine i osam mjeseci, utvrdio je BIRN.

Time se ovo jako traumatično iskustvo za žrtvu svelo gotovo na nivo običnog razbojništva. Nerijetko se, tvrde advokati, za pljačku dobije veća kazna.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: