Simonović: Vjerujemo u vaterpoliste i rukometašice

"Mrvaljević je praktično obezbijedio nastup, ali vjerujemo u ostale sportiste, prije svih u vaterpoliste i rukometašice", kazao je Simonović.
0 komentar(a)
Dušan Simonović, Foto: Luka Zeković
Dušan Simonović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.11.2011. 21:08h

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović i čelnici crnogorske misije na Olimpijskim igrama u Londonu predstavili su danas šta je urađeno u pripremama za to takmičenje i obaveze koje treba da budu završene.

Simonović je, tokom brifinga sa novinarima, kazao da su, pored značajno odrađenog posla i priprema, izostale olimpojske norme, navodeći da je od crnogorskih sportista nastup obezbijedio samo Srđan Mrvaljević.

On je naglasio da se COK muči sa sredstvima i sa dosta neizvjesnosti privodi kraju kalendarsku godinu.

"Nadam se da ćemo je zatvoriti na pravi način. Ostaje nam da se još više povežemo sa državom, da tražimo određenu pomoć, tražimo nove sponzore, a ohrabrimo stare. Nema ni olimpijskih normi, nema ih zaista mnogo. Mrvaljević je praktično obezbijedio nastup, ali vjerujemo u ostale sportiste, prije svih u vaterpoliste i rukometašice", kazao je Simonović.

On je istakao da vjeruje da u pojedinačnim sportovima do norme mogu neko od troje atletičara, bokser Boško Drašković i jedriličar Milivoj Dukić.

"Možda do norme mogu i teniserka Danka Kovinić, strijelci i plivačice", kazao je Simonović.

Vušurović: Očekuje nas obiman i ozbiljan posao

Šef crnogorske misije na OI u Londonu Igor Vušurović kazao je da COK očekuje obiman i ozbiljan posao.

On je saopštio da je tokom sastanka čelinika misija zemalja učesnica OI u Londonu upoznat sa pravima i obavezama do OI, ali i u toku i nakon tog takmičenja.

"London će biti centar svijeta u tom periodu, sve to poseže za velikim bezbjedonosnim kriterijumima. Očekuje se oko 20 hiljada novinara, uz devet miliona prodatih ulaznica", kazao je Vušurović.

On je istakao da su predstavnici COK-a razgovarali sa predstavnicima Britanske ambasade u Crnoj Gori u cilju olakšanja procedure za dobijanje viza.

"Obavili smo sastanke i sa sportskim savezom. U planu su i aktivnosti na promociji olimpizma, crnogorskih olimpijaca i sponzora", rekao je Vušurović.

On je naglasio da je organizator veliku pažnju podredio borbi protiv dopinga i klađenja.

Akreditacije za RTCG, Vijesti, Dan i Pobjedu

Projekat menadžer Boris Sekulić kazao je da je, ne računajući televiziju Crne Gore koja će imati pravo prenosa, za Crnu Goru opredijeljene tri akreditacije za pisane medije, što je jedna manje nego u Pekingu.

"Smanjenje je obrazloženo manjim kapacitetom Londona nego u Pekingu. Organizator je vodio računa i o broju stanovnika, veličini zemlje i broju sportista koji će nastupiti", kazao je Sekulić.

On je saopštio da je dogovoreno da akreditacije dobiju dnevni listovi Vijesti, Dan i Pobjeda.

Sekulić smatra da će smještaj će biti najveći problem svim posjetiocima.

"Za sve ostale medije iz Crne Gore biće omogućeni dnevni izvještaji, intervjui, ali najave za naredni takmičarski dan", kazao je Sekulić.

U četvrtak seminar o dopingu

Sportski direktor COK-a Predrag Marsenić kazao je da su održani sastanci sa predstavnicima crnogorskih Savez, na kojim su upoznati sa procedurama koju moraju završiti.

On je ponovio da će doping kontrola sportista biti rigorozna.

"COK organizuje u četvrtak seminar o dopingu na kojem će prisustvovati generalni direktor regionalne antidoping organizacije za Istočnu Evropu Teimura Zukleba", rekao je Marsenić.

O izboru sportiste godine

Simonović je sastanak sa predstavnicima medija iskoristio da razgovara i o predlogu za Izbor sportiste godine, koja će od ove godine biti u nadležnosti COK.

Predloženo je, a konačnu riječ daće Izvršni odbor COK, da sportistu bira Komisija od 15 članova, u čijem će sastavu biti predstavnici medija, bivšidobitnici, kao i neki ljudi koji mnogo znače u crnogorskom sportu.

Novinarima bi trebalo da pripadne šest mjesta.

Bonus video: