Premijera predstave "Enciklopedija izgubljenog vremena" u Zetskom domu

Rediteljka Dedović je na konferenciji za novinare kazala da je komad priča o radniku na samrti Gregoru Samsi, radniku Željezare, koji je dobio otkaz
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 17:30h

Predstava “Enciklopedija izgubljenog vremena”, po tekstu Slobodana Šnajdera, a u režiji Lidije Dedović, biće premijerno izvedena u četvrtak, u Zetskom domu na Cetinju.

Rediteljka Dedović je na konferenciji za novinare kazala da je komad priča o radniku na samrti Gregoru Samsi, radniku Željezare, koji je dobio otkaz.

Smrt, očarana njime, uspijeva da samoj sebi dokaže da može da mu nadoknadi to izgubljeno vrijeme i Gregor Samsa dobija drugu šansu za svoj ponovni život.

Rediteljka je kazala da u današnje vrijeme nema mnogo tako zanimljivih priča

"Nesto gdje se tako visoke, metaforične priče spajaju u običnom čovjeku, a istovremeno imamo pravo da sve bogove spustimo na zemlju, da ih analiziramo, da smrti dajemo neku strast i zaljubljenost", rekla je ona.

Nikad teže, a nikad slađe

Srđan Grahovac je svoju ulogu predstavio riječima:

"Nikada u životu nisam radio tako težak projekat u psiho-fizičkom smislu, a da mi je to padalo slađe", rekao je on, napomenuvši da je atmosfera tokom rada na predtasvi bila “fenomenalna”

I Jelena Nenezić Rakočević, koja u predstavi igra samu smrt je kazala da joj je to do sada najzahtjevnija uloga:

"Morate priznati da je jako teško razumjeti lik smrti, zatim opravdati i na kraju obraditi", rekla je ona.

"Morate priznati da je jako teško razumjeti lik smrti, zatim opravdati i na kraju odraditi", rekla je ona.

“Encikopedija izgubljenog vremena” je tekst Slobodana Šnajdera koji je prije dvije godine pobijedio na konkursu Kraljevskog pozorišta Zetski dom za najbolji neobjavljeni tekst inspirisan Kišom. Šnajder je tada dobio 10.000 eura, a pozorište pravo na izvođenje. Ipak, praizvedbu je proljetos imalo Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina.

Dolaskom Lidije Dedović na čelo Zetskog Doma, otkupljeni komad je došao na “dnevni red”, a rezultat je premijera zakazana za četvrtak u 20 sati.

Galerija

Bonus video: