"DEVASTACIJA MEMORIJALNOG KOMPLEKSA CRKVE SVETOG NIKOLAJA"

Crnogorski pokret podnosi krivičnu prijavu: SPC vrši protivzakonite građevinske radove

142 pregleda 8 komentar(a)
Crnogorski pokret, Foto: Crnogorski pokret
Crnogorski pokret, Foto: Crnogorski pokret
Ažurirano: 29.04.2018. 11:44h

Crnogorski pokret podnosi krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), parohije ulcinjske, zbog krivičnog djela devastacije memorijalnog kompleksa crkve Svetog Nikolaja na Meterizima, u Ulcinju.

Kako je saopšteno iz tog pokreta, parohija ulcinjska SPC, vrši protivzakonite građevinske radove na zakonom zaštićenom memorijalnom kompleksu, u dvorištu crkve Svetoga Nikolaja, u Ulcinju, na Meterizima, uništavajući maslinjak koji ima istorijsku i simboličnu vrijednost.

„Crkva Sv. Nikolaja je obnovljena 1890. godine na temeljima stare crkve i posvećena je poginulim za oslobođenje Ulcinja od Turaka 1978. godine. U njenom dvorištu je za svakog poginulog oslobodioca posađena jedna maslina. Sječom tih maslina oskrnavljena je njihova herojska pogibija i izvršen najbesramniji zločin nad njihovom žrtvom, na sjećanje njihovih porodica i, konačno, nad svijetlim trenucima herojske, slobodarske, crnogorske istorije“, ocijenili su iz Crnogorskog pokreta.

Prema riječima protojereja ulcinjskog, Siniše Smiljića, maslinjak u dvorištu je posječen kako bi se na njegovo mjesto podigla svetosavska dvorana.

„Samim tim se potvrđuje ono što godinama upozoravamo državne organe, da SPC zatire crnogorsku istoriju, uništava kulturne spomenike od prvorazrednog značaja, zaštićene kao kulturno dobro od države, kako bi se nasilno utemeljilo u Crnoj Gori svetosavlje“, piše u saopštenju.

Oni se, najdaju da će i oni koji tvrde da je cilj SPC obnavljanje sakralnih objekata, shvatiti veličinu zločina učinjenih sječom maslina, kao i pravi cilj mijenjanja izgleda istorijske zaostavštine Crne Gore i nepoštovanja njene tradicije.

„Crnogorski pokret i njegovi članovi po ko zna koji put upozoravaju crnogorsku javnost i državne organe na nedopustivu devastaciju crnogorskog kulturnog naslijeđa od eparhija SPC u Crnoj Gori. Crnogorsko pravosuđe ne smije zastupati princip oportunosti i nekakvih „opštih“ ili „političkih“ interesa, njegova je obaveza da dosljedno primjenjuje zakone Crne Gore i sankcioniše svako nezakonito ponašanje“, naveli su u saopštenju.

Dodali su da će Crnogorski pokret stalno ukazivati na kršenje zakona i podnositi krivične prijave i tako, rekli su, ogoliti ko radi u interesu države i zakonitosti, a ko ne, tražeći odgovornost nadležnih.

Oni su upozorili da firme koje učestvuju u izvođenju radova ili vršenju djelatnosti za koje ne postoji saglasnost odgovarajućih državnih organa, da snose suodgovornost i da će takođe biti predmet krivičnih prijava Crnogorskog pokreta.

„Krajnje je vrijeme da se stane na put hajdučiji i bezakonju. Voljeli bismo da to bude urađeno u okviru organa države Crne Gore, jer je to naš prevashodni interes, ali se nećemo libiti da potražimo i međunarodnu pravdu“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas