Čekanje na rezultate papa testova u Kliničkom centru do 60 dana

Izabrani ginekolozi, uvidjevši problem sa dugim čekanjem na analize, pacijentkinje šalju kod privatnika, gdje rezultate dobiju sjutradan
446 pregleda 0 komentar(a)
ginekolog, ginekološki pregled, Foto: Shutterstock.com
ginekolog, ginekološki pregled, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.11.2011. 07:56h

Analize papa briseva na Odjeljenju patologije Kliničkog centra Crne Gore čekaju se od 15 dana do dva mjeseca, kazao je "Vijestima" načelnik Odjeljenja patologije Kliničkog centra Crne Gore, doc. dr Filip Vukmirović.

Riječ je o jednostavnim testovima, koji budu gotovi za par sati. Međutim, ako ih radi Patologija podgoričkog Kliničkog centra, jedina ustanova, pored bjelopoljske bolnice, koja u Crnoj Gori radi te analize o trošku države, čekanje na rezultate može da potraje.

“Nalazi za koje ginekolozi naznače da su hitni, završavaju se u roku od sedam dana”, kazao je Vukmirović.

U regionu se te analize uglavnom rade u brojnim laboratorijama, pa čekanja rezultata nema.

Nerijetka pojava je, međutim, da i sami izabrani ginekolozi, uvidjevši problem sa dugih čekanjem na analize, pacijentkinje šalju kod privatnika, gdje rezultate dobiju sjutradan.

Da je Patologija prebukirana, potvrđuje i Vukmirović. On podsjeća da se godišnje na Odjeljenju patologije odradi između 5.000 i 6.000 tih analiza.

“Od maja mjeseca ove godine počeo je sa sprovođenjem Pilot program skrininga za karcinom grlića materice u opštinama Podgorica, Budva, Rožaje i Danilovgrad, čija je osnova ginekološki pregled uz uzimanje i pregled papa brisa. U skladu sa tim, na našem Odjeljenju je odrađeno više od 1.500 papa analiza iz ovog projekta, što je značajno uvećalo broj analiza”, napomenuo je Vukmirović.

S obzirom da se očekuje proširenje projekta na čitavu Crnu Goru, Vukmirović kaže da će sigurno i obim ove vrste analiza biti u velikoj mjeri povećan.

“Na Odjeljenju patologije rade četiri ljekara specijalista patologije, što je nedovoljno za postojeći obim posla koji podrazumijeva analizu biopsija i citoloških preparata kako iz KC CG tako i iz većine drugih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Ovih dana očekujemo prijem ljekara na početak specijalizacije iz patologije, koja traje pet godina”, kazao je Vukmirović.

Bonus video: