Korisne strvari koje treba da uradte za sebe

Ako baš nijeste raspoloženi i imate loš dan, teško je biti uljudan, nasmijan i pristojan.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 18:22h

Evo nekih stvari za koje vam treba otprilike nekoliko minuta ili sekundi da ih napravite. Ako ih zaboravite, mogli bi vam pokvariti više od samo jednog dana u životu. Mislite na sebe i druge i napravite sljedeće.

Stavite pojas

Stavite pojas dok se vozite, ništa vas ne košta, oduzima dvije sekunde vremena, a smanjuje šanse od povreda ako doživite nesreću. Pazite da su vam djeca propisno vezana čak i ako idete u bliži šoping. Statistike pokazuju da je vjerovatnije imati nesreću u krugu jednog kilometra od kuće nego negdje dalje.

Pojedite doručak

To može biti samo banana ili jabuka, bitno je da nešto stavite u usta. Inače ćete se vrlo brzo okrenuti, već će biti 11 sati i brzo rješenje mogle bi biti dvije masne krofne. Nemojte da vam to postane loša navika.

Izbjegavajte tračeve na poslu

Ovo je teško jer ste većinu dana na poslu pa je gotovo nemoguće izbjeći šaputanja i dobacivanja. Međutim, tračanjem sigurno nećete poboljšati stvari i biti učinkovitiji. Samo možete otežati poslovnu atmosferu.

Vježbajte

Čak i desetominutna šetnja bolje je nego ništa. Studije pokazuju kako žustra šetnja od samo deset minuta na dan smanjuje rizik od srčanog udara na pola.

Smanjite kofein

Previše kofeina može povisiti krvni pritisak, a osim toga pod uticajem kofeina tijelo gubi puno tečnosti. Zaboravite na beskonačno ispijanje kafe dok ste na poslu. Pazite koliko kafe dnevno unosite i probajte taj broj da smanjite. Svakako izbjegavajte kofein predveče da biste mogli mirnije spavati.

Zagrlite svoju djecu i ljubimce

Svakodnevne nježnosti i zagrljaji s djecom pokazaće im koliko ih volite i smanjiti mogućnost potencijalnih problema koje biste mogli imati s njima u budućnosti. I zagrljaji s ljubimcima imaće blagotvoran uticaj. Naime, neke studije dokazale su da će svakodnevni zagrljaji s ljubimcima sniziti krvni pritisak.

Posjetite doktora

Dogovorite pregled kod doktora koji odgađate. Treba da idete kod ginekologa, stomatologa, psihologa? Danas ga nazovite i dogovorite sastanak. Najteže je dogovoriti slobodan termin. Kad to učinite, obavili ste pola posla. Redovni pregledi u svakom su slučaju poželjni i mogu spriječiti nastanak i razvoj većih zdravstveni problemi.

Budite pristojniji prema drugima

Ako baš nijeste raspoloženi i imate loš dan, teško je biti uljudan, nasmijan i pristojan. Probajte suzbiti negativne emocije i prema ljudima se nemojte odnositi neprijateljski. Pristojnost otvara sva vrata i sigurno ćete više postići ako se budete lijepo ponašali.

Nađite neki ventil

Nađite nešto što vam godi. Bilo da se radi o vježbanju, dobroj knjizi ili odlasku na masažu. Naravno, tu ne mislimo na kutiju cigareta i porciju brze hrane. Svaki dan učinite barem jednu dobru sitnicu za sebe.

Bonus video: