bolnica vita:

Srednjoškolci se klade, puše, piju alkohol...

Oko 80 odsto srednjoškolaca u Crnoj Gori bar jednom probalo neko alkoholno piće, 38 odsto ispitane djece zna nekog ko konzumira drogu
83 pregleda 0 komentar(a)
droga, Foto: Shutterstock.com
droga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.11.2011. 19:09h

Oko 80 odsto srednjoškolaca u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini bar jednom u životu probalo je neko alkoholno piće, pokazalo je komparativno istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" iz Novog Sada.

U Crnoj Gori i Srbiji je 81 odsto ispitanih srednjoškolaca pilo alkohol, dok je u BiH 76 odsto do svoje 17 godine to učinilo. Pritom je 73 odsto ispitanika u Srbiji, 60 odsto u BiH i 55 odsto u Crnoj Gori navelo konzumiranje alkohola kao uobičajenu aktivnost koju najčešće upražnjavaju prilikom izlazaka i druženja.

"Rezultati istraživanja su pokazali da su u značajnoj meri prisutni rizični oblici ponašanja mladih, prije svega u dijelu zloupotrebe alkohola i pušenja, a zatim i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i kockanja, kao i to da su rizični oblici ponašanja kod srednjoškolaca u Srbiji nešto izraženiji u odnosu na ispitanike iz BiH i Crne Gore", ocijenio je direktor bolnice Milan Vlaisavljević.

Istraživanje bolnice je pokazalo i da, uprkos zakonu o zabrani prodaje cigareta maloljetnicima, svaki drugi ispitani srednjoškolac tvrdi da je probao cigarete, od čega je 56 odsto u Srbiji nastavilo redovno da puši.

U BiH je taj procenat 30 odsto, a u Crnoj Gori je najniži i iznosi 23 odsto.

Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci u Srbiji u većoj mjeri okruženi drogom u odnosu na njihove vršnjake u BiH i Crnoj Gori, a na to ukazuju podaci da 41 odsto ispitane djece poznaje nekoga u neposrednom okruženju ko konzumira droge. Taj procenat u Crnoj Gori je 38, a u BiH 24 odsto.

Vlaisavljević je naveo kao najdominantniju zabludu kod ispitnih srednjoškolaca u Crnoj Gori (64 odsto) i Srbiji (58,3 odsto) podjelu na takozvane lake i teške droge, dok najrealniji stav po tom pitanju imaju srednjoškolci iz BiH gdje je ova zabluda prisutna kod 39 odsto ispitanika.

U Srbiji 29 odsto ispitanih srednjoškolaca tvrdi da igra igre na sreću, u odnosu na 18 odsto njihovih roditelja. U BiH kocka se 27 odsto djece i 10 odsto roditelja, dok u Crnoj Gori roditelji upražnjavaju igre na sreću za šest odsto više u odnosu na njihovu djecu.

I pored zakonske regulative, 72,7 odsto srednjoškolaca u BiH, 71 odsto u Crnoj Gori i 48,5 odsto u Srbiji navodi kladionice kao najdominantniji oblik igara koji upražnjavaju

Komparativno istraživanja koje je sprovela Specijalna bolnica "Vita" rađeno je na uzorku od 914 srednjoškolaca, prosječne starosti 17 godina iz Crne Gore, Srbije i BiH.