Izbjeljivanje zuba: Lijep osmijeh kroz istoriju

Srećom, nađene su alternativne metode njegovog dobijanja. Novija istorija izbjeljivanja počinje krajem XIX vijeka kada se pojavljuju brice, koje su se tada bavile i zubarstvom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 17:28h

Iako izbjeljivanje zuba izgleda kao još jedan proizvod pop – kulture, činjenica je da je ono staro koliko i sama civilizacija. Naime, još od nastanka osmijeha kao metode komunikacije postojala je i želja za čistim i bijelim zubima.

Četkice za zube su se koristile još 3000 p.n.e. Istina, tadašnje četkice nisu ličile na ove koje mi danas koristimo, već su zapravo bile tanke grančice koje su tadašnji narod grickali i na taj način uklanjali sve prljavštine i fleke sa zuba.

Da je ta metoda bila veoma uspješna potvrđuje činjenica da i danas neka zabačena plemena koriste isti način pranja zuba. Prve paste koje su se ciljano upotrebljavale za izbjeljivanje zuba javile su se još u Rimskom carstvu. Vjerovali ili ne, njihov glavni sastojak bio je ljudski urin.

Tada se vjerovalo da on dovodi do izbjeljivanja zuba. Ruku na srce, amonijak, koji se nalazi u urinu se i danas smatra veoma efikasnim agensom za izbjeljivanje zuba.

Srećom, nađene su alternativne metode njegovog dobijanja. Novija istorija izbjeljivanja počinje krajem XIX vijeka kada se pojavljuju brice, koje su se tada bavile i zubarstvom.

Tadašnja metoda izbjeljivanja podrazumijevala je aplikaciju neke kiseline na zube „pacijenta“ kojom su se zubi izbjeljivali. Loša strana ovog postupka je bila to što se u procesu izbjeljivanja uništavala zubna gleđ, što je imalo za posljedicu nastajanje velikog broja naknadnih kvarova.

Najveći napredak u izbjeljivanju zuba nastaje 1980 - ih kada se prvi put javlja „ordinacijsko“ izbjeljivanje zuba i karbamid-peroksid kao agens za izbjeljivanje.

Od tada pa sve do danas razvio se veliki broj sistema za izbjeljivanje, ali svi oni imaju zajedničko to da koriste slabe koncentracije aktivnih supstanci (hidrogen i karbamid peroksid) kojima se zubna gleđ ne oštećuje.

Velikoj popularnosti izbjeljivanju danas dugujemo prije svega Holivudu i njegovim proizvodima.

A sve je to počelo krajnje bezazleno.

Izbjeljivanje je ušlo u pop kulturu zahvaljujući TV seriji „Seinfeld” koja se prikazivala početkom ’90ih. Od tada pa nadalje nijedna TV serija, film pa čak ni reklama se nije mogla zamisliti bez blistavo bijelih zuba.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: