Logoped: Mališani uče govor slušajući

Između šestog i osmog mjeseca beba brblja, a oko desetog se obično javlja prva riječ sa značenjem.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 16:28h

Normalan sluh, neoštećen nervni sistem i psihomotorne funkcije (opažanje, mišljenje, pamćenje, motorika), normalno razvijeni periferni govorni organi, ali i stimulacija sredine i razvijeni oblici neverbalne komunikacije, uslovi su za razvoj govora kod djece.

Razvoj govora počinje od prvog krika novorođenčeta. Od drugog do petog mjeseca, beba se igra glasovima, guče i vokalizuje.

Između šestog i osmog mjeseca beba brblja, a oko desetog se obično javlja prva riječ sa značenjem. Pojavom prve riječi se završava preverbalna faza govora i počinje verbalna. Obično je prva izgovorena riječ sa značenjem riječ „mama“.

Sa navršenom godinom većina djece razumiju gestove, jednostavna pitanja i imaju nekoliko riječi.

Oko 18. mjeseca, djeca na zahtjev pokazuju poznate predmete i neposredno ponavljaju riječi, imaju desetak riječi i upotrebljavaju kratku rečenicu.

Kada napune dvije godine, većina mališana imenuje poznate predmete, upotrebljava imenice, glagole i neke zamjenice, izgovaraju rečenice od tri riječi i posjeduju fond od oko 300 riječi.

Leksički fond se brzo uvećava pa već sa tri godine koriste od 500 do1000 riječi. Na tom uzrastu upotrebljavaju pridjeve, zamjenice, priloge, predloge. Imenuju radnju na slikama, proširuju rečenicu.

Da bi se razvila govorna ekspresija, mora se do određenog nivoa razviti receptivni ili unutrašnji govor. Dijete mora da razumije govor odraslih kako bi ga moglo usvojiti i početi koristiti.

Da se razvija receptivni govor saznajemo po djetetovim neverbalnim reakcijama, zahtjevima koje razumijeva i ispunjava (dođi, daj, nemoj...).

Ono uči govor slušajući, pa je zato nedostatak verbalnih podsticaja u ovom periodu jedan od uzroka zakašnjelog progovaranja i nerazvijenih jezičkih funkcija.

Oponašanjem govora odraslih dijete usvaja govorni model.

Ali, i za imitaciju je neophodan stimulus.

Zato kada im se obraćate budite obazrivi. Obraćajte im se kratkim i jasnim rečenicama, propratite ih gestom i mimikom i bez tepanja.

Tako ćete svom mališanu dati dobru stimulaciju za imitaciju artikulacije, modulacije i akcenta.

Bonus video: