Zabrinjavajući podaci: 55 odsto mladih redovno pije alkohol

U Srbiji i Crnoj Gori je 81 odsto ispitanih srednjoškolaca pilo alkohol, dok je u BiH 76 odsto do svoje 17 godine to učinilo
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2011. 11:06h

Oko 80 odsto srednjoškolaca u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini bar jednom u životu probalo je neko alkoholno piće, pokazalo je komparativno istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" iz Novog Sada.

U Srbiji i Crnoj Gori je 81 odsto ispitanih srednjoškolaca pilo alkohol, dok je u BiH 76 odsto do svoje 17 godine to učinilo. Pri tom je 73 odsto ispitanika u Srbiji, 60 odsto u BiH i 55 odsto u Crnoj Gori navelo konzumiranje alkohola kao uobičajenu aktivnost koju najčešće upražnjavaju prilikom izlazaka i druženja.

Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci u Srbiji u većoj mjeri okruženi drogom u odnosu na njihove vršnjake u BiH i Crnoj Gori.

Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci u Srbiji u većoj mjeri okruženi drogom u odnosu na njihove vršnjake u BiH i Crnoj Gori, a na to ukazuju podaci da 41 odsto ispitane djece poznaje nekoga u neposrednom okruženju ko konzumira droge.

Taj procenat u Crnoj Gori je 38, a u BiH 24 odsto.

Vlaisavljević je naveo kao najdominantniju zabludu kod ispitnih srednjoškolaca u Crnoj Gori (64 odsto) i Srbiji (58,3 odsto) podjelu na takozvane lake i teške droge, dok najrealniji stav po tom pitanju imaju srednjoškolci iz BiH gde je ova zabluda prisutna kod 39 odsto ispitanika.

"Neadekvatan stav po ovom pitanju dovodi do smanjene kritičnosti prema psihoaktivnim supstancama i samim tim većeg rizika od njihove zloupotrebe", rekao je Vlaisavljević i dodao da dodatno zabrinjava nezainteresovanost srednjoškolaca za temu bolesti zavisnosti.

Prema njegovoj ocijeni, takvi stavovi mladih mnogu da upućuju na nedovoljan broj kvalitetnih programa prevencije koji bi na adekvatan način animirali i pripremili mlade na neke od najvećih rizika i izazova odrastanja u savremenom društvu.

Puše uprkos zabrani

Istraživanje bolnice "Vita" je pokazalo i da, uprkos zakonu o zabrani prodaje cigareta maloljetnicima, svaki drugi ispitani srednjoškolac tvrdi da je probao cigarete, od čega je 56 odsto u Srbiji nastavilo redovno da puši. U BiH je taj procenat 30 odsto, a u Crnoj Gori iznosi 23 odsto.

71 odsto u Crnoj Gori i 48,5 odsto u Srbiji navodi kladionice kao najdominantniji oblik igara koji upražnjavaju.

I pored zakonske regulative, 72,7 odsto srednjoškolaca u BiH, 71 odsto u Crnoj Gori i 48,5 odsto u Srbiji navodi kladionice kao najdominantniji oblik igara koji upražnjavaju.

U sve tri države po polarnosti slijede loto i bingo, dok su u značajnoj mjeri u Srbiji zastupljeni i poker aparati i rulet.

Komparativno istraživanja koje je sprovela Specijalna bolnica "Vita" rađeno je na uzorku od 914 srednjoškolaca, prosječne starosti 17 godina iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Bonus video: