Torp se vratio

"Dobar je osjećaj skinuti ovaj prvi nastup s leđa", rekao je Torp, priznavši veliku nervozu uoči nastupa.
206 pregleda 0 komentar(a)
Jan Torp, Foto: Reuters
Jan Torp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2011. 19:08h

Nakon skoro pet godina pauze, australijski plivač Jan Torp (29) se vratio takmičenjima - petostruki olimpijski šampion je na Svjetskom kupu u Singapuru nastupio u trci na 100 metara mješovito. Na kraju je završio na sedmom mjestu, uz bolje vrijeme u odnosu na kvalifikacije (56.33).

„Ljudi žele da ostvarujem dobre rezultate, i da to radim što prije. I ja to želim, ali ne treba zaboraviti da nijesam dugo plivao. Moram da pogledam gdje sam bio prije 12 mjeseci, kada sam počeo da treniram, i gdje sam sada. Plivao sam u finalu i bio dobar s obzirom na sve okolnosti. Zato sam i srećan, i nadam se da ću vremenom imati i dobre rezultate”, kazao je nakon finala Torp.

U kvalifikacijama je ostvario drugo najbolje vrijeme (56.74) u svojoj grupi.

„Uopšte se ne sjećam trke. Sjećam se starta i dodirivanja zida na kraju. Vjerovatno sam mogao puno stvari učiniti bolje, ali zaista sam srećan što sam se vratio plivanju i što sam odradio ovaj prvi nastup, pa se sada mogu skoncentrisati na poboljšanje svojih nastupa. Dobar je osjećaj skinuti ovaj prvi nastup s leđa", dodao je Torp, priznavši veliku nervozu uoči nastupa.

Osim na 100 metara mješovito, Torp će u Singapuru danas nastupiti i na 100 metara leptir.

Pored Svjetskog kupa, ranije je najavljeno da će Torp takmičiti i na mitingu u Pekingu 8. i 9. novembra, a tri dana kasnije i u Tokiju.

Popularni Torpedo je šokirao javnost kada je 2006. godine odlučio da se povuče sa samo 24 godine.

Torp je na Olimpijadi u Sidneju osvojio zlato na 400 metara i u štafetama 4x100 i 4x200 metara, dok je četiri godine u Atini kasnije slavio na 200 i ponovo na 400 metara.

Bonus video: