Holivudski glumci kojima bi dobro došla raznolikost u karijeri

Ko bi prepoznao Šarliz Teron u filmu Monster da njeno ime nije na spisku glavnih uloga.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 21:18h

Sigurno ste gledajući film imali osjećaj da ste protagonistu već vidjeli u istoj ulozi.

Lako je potcijeniti glumca kad čitav život dobija role slične predstavi kakvu gledaoci imaju o njemu u stvarnom životu. Sa druge strane Kristijanu Bejlu nije bilo teško da smrša više od 30 kilograma za ulogu u The Machinistu, Džerted Leto se isto toliko ugojio za rolu Marka Dejvida Čepmena u Chapter 27, a Natali Portman je obrijala glavu za V for Vendetta. I ko bi prepoznao Šarliz Teron u filmu Monster da njeno ime nije na spisku glavnih uloga.

Za razliku od njih pojedini glumci se nepromijenjeni razvlače od filma do filma. Oni kojima je dosadilo da gledaju milion puta iste likove sastavili su spisak glumaca koji su zapeli u jednoj ulozi i kojima bi malo raznolikosti u biografiji dobro došlo.

Adam Sendler

(Tipična uloga: Dječak zarobljen u tijelu muškarca koji uprkos priglupom izgledu i ponašanju, na kraju osvoji djevojku i preokrene svoj život)

Od početka karijere 1989. sa Going Overboard, Sendler je vrhunac dostigao devedesetih, obezbjeđujući neoprostivim filmovima, poput Happy Gilmore (1996) uspjeh na kino blagajnama.

Uprkos tome što je naučno dokazano da nije smiješan (nećemo vas daviti detaljima), nastavio je sa istim bljuvotinama poput as 50 First Dates, You Don’t Mess With The Zohan i Grown Ups. “A Funny People?”, pitaće poneko.

To što je u ovom filmu dokazao da umije da parodira sam sebe, ne znači da je zreo za Oskara, već samo da je pametniji od prosječnog vječitog dječaka.

Džema Arterton

(Britanka iz visoke klase koju je u obje usne ubola toksična pčela)

Bilo da je kidnapovana, jaše krilatog konja ili uljepšava film o Džejmsu Bondu, to će raditi napućenih usta, sa britanskim akcentom i nadmenošću. Iako se prošetala kroz žanrove i dalje izgleda nesposobna za pravu glumu.

Zak Galifijanakis

(Patološki idiot koji govori besmislice, iritantan i nimalo dopadljiv)

Uglavnom igrajući u filmovima koji se smatraju smiješnim zbog glumaca koji u njima pojavljuju, i čiji su tvorci zbog toga zaboravili da u njih ubace pravi humor, Galifijanakis tradicionalno uglavnom stoji mirno, neobrijan je i govori najbesmislenije moguće stvari.

Podnošljiv je u komedijama sa više glavnih protagonista poput The Hangover gdje se vadi na račun drugih likova koji su smiješni. To što ima sposobnost da plače na mig, ne čini ga pravim glumcem.

Rajan Rejnolds

(Dopadljivi čovjek za sve, Renolds kupuje vrijeme dok njegov torzo ne zasjeni sve ostale kadrove filma)

Pošto je lijep, dopadljiv i zabavan, teže je uvidjeti koliko je malo varijacija u njegovim ulogama. Rejnolds je unovčio svoju harizmu mnogo puta, često i kao najbolja stvar u lošem filmu.

Ipak, nakon uspjeha filma Buried (u kojem igra Rejnoldsa pod stresom) i The Green Lanterna (u kojem igra Rejnoldsa u lasteksu) postalo je jasno da je zatočenik svoje atraktivne spoljašnjosti.

Dženifer Aniston

(Rejčel iz prijatelja je zaposlena djevojka koja teško pronalazi čovjeka svog života. Sve dok ga ne nađe)

Od kako je 2004. završila sa “Prijateljima”, Rejčel se borila za svoje mjesto na velikom ekranu.

Ulogama u mediokritetskim projektima tipa Rumour Has It, The Break-Up i Marley and Me, Aniston nastavila je da portretiše plavokosu dobricu iz komšiluka.

Hju Grant

(Nespretni britanski uštogljenko čija frizura odrađuje najveći dio glumačkog posla, Hju Grant će, protiv svih prirodnih zakona, šarmirati presmješno atraktivnu ženu- ili Saru Džesiku Parker)

Otkako se proslavio zahvaljujući filmu Four Weddings and a Funeral Ričarda Kertisa, istu ulogu je prekopirao u svaku sljedeću romantičnu komediju. I na slici koju je policija napravila nakon što ga je uhapsila zbog odnosa sa prostitutkom na javnom mjestu 1995, izgleda kao Čarls iz Four Weddings.

Majkl Sera

(Bolno čudan tinejdžer kojeg privlači podjednako čudna djevojka. Oni se, u čudno-otkačenoj priči na kraju, naravno, spare uz čudnu alternativnu indi muziku u pozadini)

Iako je uloga u Scott Pilgrim vs. The World dovela u pitanje njegovo mjesto na ovoj listi, ostvarenje u kojem glumi lošiju i gluplju varijantu sebe, podsjetila je koliko je Sera simpatičan u svojim rolama likova sa margine.

Ana Faris

(Priglupa plavuša)

Iako je dopadljiva (mada plitka), Faris nikada nije imala ozbiljnu ulogu. Od priglupe Sindi Kempbel u bog zna koliko Scary Movie nastavaka, preko priglupe Šeli Darlington u The House Bunny do priglupe Brendi u ogavnom Observe and Report, Faris ne obećava ništa drugo ni u filmu Yogi Bear čija je premijera krajem godine.

Metju Mekonahi

(Ženskaroš koji pikira ženu otpornu na njegove muške čari. Bar pola sata)

Dok juri Kejt Hadson kroz bar 20 filmova i povremeno potrči za nekom drugom suknjom (i Sarom Džesikom Parker), Mekonahi uzme predah za Cloud Nine, rat sa zmajevima ili bilo šta drugo što treba ubiti, ali nikad ne pređe granicu prosječnosti.

Mišel Rodrigez

(Glumica hrapavog glasa flertuje sa opasnošću kako bi impresionirala momke. Tek što zadobije simpatije gledalaca, ubiće je da priči dodaju težinu)

Zna da popravi auto, pilotira Pandorom i žvaće žvaku, skoro uvijek sakrivena iza naočara za sunce. Iako je pomalo podcijenjena, teško je ne opisati je kao opasnu latino djevojku. Da je bilo žena u filmu Expendables, ona bi bila u njemu; dok je, naravno, ne ubiju.

Nikolas Kejdž

(Neženja kojeg stižu godine, mora riješiti nedokučivu misteriju prije nego što bude prekasno)

Kao što nosi havajsku košulju u Raising Arizona, Kejdž nosi svoj tipični lik kroz savremenu kinematografiju. Junak koji svaku ulogu začini karakterističnim usiljenim osmijehom, a bilo da juri nacionalno blago ili kontroverze u World Trade Center, kožnu jaknu je prošetao sve do Ghost Ridera.

Megan Foks

(Seksi rospija se naginje preko nečega, dok se svi ostali bave tričarijama kao što su gluma ili dijalog).

Uvijek u kratkoj suknjici, Foks se dokazala kao odličan dio scenografije. S obzirom na to da umije da sjedi, leži i da se naginje, pred njom je perspektivna karijera.

Sara Džesika Parker

(Najiritantnije ljudsko biće svih vremena)

Izlaz iz Grada u kojem je izgubila čovječnost u želji da nosi lijepe cipele, našla je zahvaljujući seriji romantičnih komedija, među kojima su i filmovi sa Metjuom Mekonahijem i Hjuom Grantom.

Ipak, najpoznatija je kao Keri Bredšo, koja je televiziji HBO donijela mega-uspješnu seriju Sex and the City. Zatim se, jureći staru slavu, još dva puta na istu temu razvlačila po velikim ekranima snimivši dva filma za par obožavatelja koliko joj do tada ostalo.

Ajronsajd je uvijek u vojsci

Zbog izgleda opasnog momka, kakav je i u stvarnosti (bio je u zatvoru), Deni Treho se pretplatio na sporedne role opasnih Meksikanaca. Karijeru je krunisao ulogom u filmu Machete Roberta Rodrigeza. Džef Goldblum je ostao upamćen kao luckasti naučnik u filmovima Fly, Independence Day i Jurassic Park.

Možda nepravedno, ali je Stiv Bušemi najpoznatiji po ulogama ljigavih kriminalaca. Majkl Ajronsajd je zapeo u militarističkim ulogama. Bio dobar ili loš momak, uvijek je u vojsci. Malkolm Mekdauel je postao sinonim za zlog tipa, pa je sasvim uobičajeno i da daje glasove negativcima u crtanim filmovima i videoigricama.

Iako je u nekim filmovima glumio i negativca, Morgan Frimen najčešće dobija uloge mudrog muškarca koji pomaže i daje savjete. Još od 1957. Kristofer Li je sinonim za negativce i taj posao odrađuje odlično.

Bonus video: